‘…Stadın Yıkımından Belediyenin Haberi Yokmuş…’

0
38

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Grubundan Basın Açıklaması;
“Kamu Yararı Olmayan İşlerin Karşısında Olmaya Devam Edeceğiz”

İskenderun Belediyesi Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyeleri, partilerinin ilçe binasında yaptıkları basın toplantısında, mecliste alınan bazı kararlarla ilgili değerlendirmelerde bulundular. İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve partililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Fatin Bereketoğlu, kamu yararına olan tüm proje ve çalışmalarda belediye yönetiminin yanında yer alacaklarını, tam destek vereceklerini ancak kamu yararı olmayan işlerin karşısında olmaya da devam edeceklerini vurguladı.

Geçtiğimiz aylarda CHP grubunun itirazlarına rağmen ormanlık alanın bir şirkete devredilmesi ile ilgili konunun hukukçular ile birlikte takipçisi olduklarını kaydeden CHP Grup Başkanvekili Murat Fatin Bereketoğlu, 1291 nolu parsel içerisindeki 135.941,66 m2’lik alanın çevre düzeni planındaki orman alanından çıkartılarak bir özel sektör şirketine tahsis edilerek Liman Geri Hizmet Alanı haline getirilmesinin Anayasa ve kanunlara açıkça aykırılık teşkil ettiğini bir kez daha yineledi.

Bereketoğlu; “Plan değişikliğinde ‘Kamu Yararı’ bulunmadığı gibi bu devir işleminin gerçekleşmesi halinde kamu vicdanı yaralanacaktır. İnsan ve canlı yaşamı için yer kürenin geleceği açısından yaşamsal öneme sahip, çevresel-ekolojik, sosyo-kültürel ve ekonomik işlevleri bulunan; yaşamın temeli oksijen kaynağı ve karbon yutak alanları olan ormanlar, anayasa ile Uluslararası Çevre ve Bioçeşitlilik anlaşmaları kapsamında koruma altındadır. Anayasamıza göre sağlıklı bir çevrede yaşamak vatandaşların ve devletin görevidir. Madde 56 şöyle der; Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Hiçbir gerekçe orman alanının yok edilmesine sebep olamaz. Yukarıda kısaca saydığımız nedenlerden dolayı öncelikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığımız itiraz süresi içinde yanıt alamadığımız için zımmi red olmuş oldu. Biz de süresi içinde yürütmeyi durdurma talepli 1291 parsele ait imar değişikliğinin iptali davasını İdari Mahkemeye açtık. İlgili Mahkeme Başkanlığı da 23.11.2022 tarihinde yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermiştir. Süreç tarafımızca ve hukukçularımızca yakından takip edilmektedir” şeklinde konuştu.

Konu hakkında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Mecit Boğusoğlu da söz konusu alanın yeşil halinin ve depolama alanı olması halinde yeşil alanların olası durumunu gösterir resimler paylaştı. Boğusoğlu, İskenderun yeşilinin İskenderun halkının olduğunu vurgulayarak, herhangi bir şirkete devredilemeyeceğini, buna başta halkın karşı çıkması gerektiğini söyledi.

 

 

Stadın Korunması Daha Hayırlı Olmayacak mıydı?

Grup Başkanvekili Bereketoğlu, daha sonra stadyum konusuna da değindi. Bir önceki meclis toplantısında, grup olarak, mevcut tarihi stadyumun yenisi yapılmadan yıkılıp yerine Millet Bahçesi yapılması, İSTE’deki stadyumun neden yapılamadığı, Sarıseki Stadının bitirilme süreci hakkında yazılı bilgi talep ettiklerini hatırlatan Bereketoğlu; “Fen işleri Müdürlüğünden tarafımıza ulaşan cevabı yazıda özellikle mevcut tarihi stadın yıkılarak yerine millet Bahçesi yapılmasına ilişkin olarak İskenderun Belediyesi sorumluluğunda olmayıp Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ihale edilmek suretiyle yapıldığı dolayısıyla belediyenin herhangi bir bilgisi bulunmadığı belirtilmiştir. Böyle bir yanıtı kabul etmek mümkün değildir. Meclis toplantılarımızda hem İSTE’ye yapılacak stadyumun görselini ve hem de mevcut yıkılacak stadın yerine yapılacak Millet Bahçesini gurur duyarak ve övünerek paylaşan başkan ve yönetim kadrosu, nasıl oluyor da yıkılan stadın bakanlığın sorumluluğunda olduğunu beyan etmektedir.

Kaldı ki İskenderun’un orada bir Millet Bahçesine ihtiyacı var mıdır? Sahil şeridimizde hiçbir şehrin sahip olamayacağı güzellikte, uzunlukta ve büyüklükte hazır parkımız varken stadın alelacele yıkılarak yerine Millet Bahçesi yapılması hele ki bu süreçte doğru mudur? Stadın korunması daha hayırlı olmayacak mıydı? İskenderunspor’un aldığı olumsuz sonuçların en önemli nedenlerinden biri de stadının bile olmaması değil midir?” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan CHP’li Meclis Üyesi Ali Mutlu da, geçtiğimiz günlerde basına da yansıyan, ‘meclisin yetkilerinin belediye başkanına devri’ ile ilgili İskenderun Belediye Başkanlığının istinaf başvurusunun red edilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here