Sporda Etik Olma (4)

0
81

Değerli okurlarım, dünkü nüshamızda yerel takımlarımız beyaz sayfa açmışlar ve devam ediyorlar gibi bir ifade kullanmıştım. İçimden öyle gelmişti de “belki” düşüncesiyle gidişatı iyiye yorumlamak istemiştim. Yıllardan beri bu sütunlarda dostlara sesleniyorum. Genç olalım, genç kalalım ve takımlarımız da genç olsun, ses getirsin, göğsümüz kabarsın falan…

Şiddet yanlısı değiliz, şiddet olsun da istemiyoruz. Çünkü şiddetin, şiddet getireceğini bilenlerdeniz. Şiddet karşısında bir duruş gösterme özelliğimiz yok. Aynı şekilde mukabele etmekte önde gidenlerdeniz. Etik davranışlı olmakta büyük yararlar vardır. Artık bunu bahislion gözlerimizle görür hale geldik. Bundan sonra neler olur onu da bilemeyiz.

Dünyanın şu ülkesinde, bu ülkesinde de şiddet var demekle bir yere varamayız. Futboldaki şiddeti aza indirmek suretiyle herkese örnek olmak yine bizim elimizde. Nedense, bunu ya yapmak istemiyoruz ya da beceremiyoruz. Şiddetten rant beklemek amacında olduğumuz sürece şiddetsiz günümüzde olmaz, rahat bir nefes de alamayız. Statlar da bomboş kalır.

Bunun ne zararı diyebilme lüksümüz yoktur. Hepimiz zarardayız, az ya da biraz çok ama hepimiz oldukça zarardayız. Burada, bir genelleme yaptığımı da belirtmek isterim. Genelleme yaptım ama yine de top yekun hepimiz etkileniyoruz. Statlara gidenlerin hepsi sporsever değil. Adeta militanlar gidiyor çoğunlukla ve herkeste bir tedirginlik. Ne zaman olay çıkacak ve nereden kaçabiliriz gibi.

Şöyle düşünelim. Bir derby oynanacak! Oynanacak derby müsabakasına en azından bir hafta var. Okuma alışkanlığımız olmasa bile, herkesin evinde iki üç televizyon bulunmakta. Yani; gelişmeler, konuşmalar, iddialar göz önünde, gırla gidiyor… Ekranlarda program yapanlar futbolu, gelişmeleri o kadar güzel anlatıyorlar ki, gaza gelmemek, hayal kırıklığı yaşamamak mümkün değil.

Neler söylüyorlar… “Derby maçını kaybeden, iddiasını yitirir, şampiyonluk hayal olur, yıldız-mıldız rüyalarda kalır. Beraberlik de yetmez, ne yapıp edip galip gelmeleri, üç puanı hanelerine yazdırmaları şart…”

Çok ilginç değil mi? Hem paranızla bir kanala abone oluyorsunuz ve hem de paranızla sinirleriniz bozuluyor ve de gaza geliyorsunuz. Derby ile ilgili olarak dostlarla birlikte sohbetiniz de olmuyor. Olamıyor öyle bir lüksünüz de yok. Hemen ortam geriliyor, tansiyon tavana vuruyor. Birazcık gıdıklayacak olursanız olay hemen hazır! Zaten gergin bir millet olduk şiddet için bahane arıyoruz diyebilirim.

Önceleri, futbol izleyerek sakinleşirdik, şimdilerde futbolla zıvanadan çıkıyoruz. Bunun nedeni paralı, parasız ekranlar değil sadece… Onları da yarınki sayımızda anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here