Sporda Doğrular ve Yanlışlar (4)

0
36

Değerli okurlarım, “Çok spor yapmama ve hatta halter çalışmama rağmen, bir türlü, yani istediğim gibi kaslanamıyorum” diyen bayan okuruma içtenlikle seslenmek istiyorum.

Değerli okurum, dilediğiniz gibi kaslandığınızı varsaysak bile, bu uğraşıyı yıllarca sürdürmeniz şart. Spor yapmayı (kendi ifadesiyle) halter sporunu aksatır veya bırakırsanız, hani şu futbolu bırakan ya da halter sporunu bırakan sporcular birden bire nasıl kilo alıyorlarsa, siz de öyle olursunuz. Yöremizin yemekleri de acılı ve salçalı olduğundan öyle gider. Hiç önermem.

Diğer taraftan, pazulu-adaleli olup da, birilerini mi korkutacaksınız? Öyle bir şey düşünüyorsunuz eminim ama yine de önermem.

Konumuza bilimsel olarak bakalım. Kadınlar erkeklere oranla daha az kaslanır. Allah kadınları ince zarif yaratmıştır. Bunu kimse değiştiremez. Ancak kadın vücudunun, kas oluşumunu sağlayan testosteron hormonu (yani erkeklik hormonu) erkek vücuduna oranla daha az üretmesidir kadınlarda kas gelişimine katkısı olmayan östrojen hormonu dominanttır.

Üst kollar, kalça bölgesi ve baldırlarda düzenli de olsa yapılan kas egzersizlerinin kas oluşumunu arttırmadığı, sadece yağ yakımını hızlandırdığını söyleyebiliriz. Bu nedenle, kaslı vücuda sahip olmak isteyen bayan okurlarım kas konusunda çaba gösterip, sonunda üzülmesinler. Kaslı olmak erkeklere yakışır.

Spor yapmak güzelde, onun hakkını vermek ve gereği kadar yararlanmak gerekmektedir. Boy-pos söz konusu değil, yeter ki normal kilonuzda olun. İnsanların duygularını anlayın. O zaman size hem yakışıklı ve hem de “KARİZMATİK” derler. Burada, karizmatik nasıl bir şeydir diye açıklamamız gerekmiyor mu? O zaman biz de, bildiğimiz kadarıyla sizleri bilgilendirelim. Sporda da karizmatik kavramı sık-sık telaffuz edilir ama genelleme yaparak ne olduğuna iyice bakalım. Nerden aklımıza geldi değil mi?

Karizma ne demektir? Kimler karizmatiktir? Karizma anadan doğmadır? Sonradan olmamıdır? Nasıl karizmatik olunur? Karizma kelimesinin eski Yunan uygarlığında “İlahi ilham yeteneği” olarak kullanıldığı biliniyor. O zamanlar karizma Allah’ın bir lütfü olarak kabul ediliyordu. İncil’de bile karizmadan söz edildiğini duyuyoruz.

Futbolda da karizma; topa hükmedebilen, golcü hüviyeti ve spor ahlakını özümlemiş olanlar sporseverler arasında karizmatik sporcu olarak değerlendiriliyor. Bunlar doğru da, günümüzde genel olarak anlamı nedir? Bir kişinin karşısında kişi ya da kişileri etkileme gücü. Lügatte da etkileyicilik olarak geçiyor.

Karizmayı ben de şöyle yorumluyorum… “Bir kimsenin, karşısındakileri sırf kendine duyulan saygı, hayranlık ve bağlılık çerçevesinde ve kişisel cazibesiyle kendi istediği yönde eyleme geçirebilme yeteneği” anlamında yorumluyorum. Ayrıca, önemli bir boşluğu doldurma işi olarak ta tanımlansa, kimsenin sesi çıkmaz.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here