Sporcu Neden Sakatlanır? (4)

0
30

Değerli okurlarım, sık-sık duyarız ya, sporculardaki lif atmalar, adale kopmalar vb sakatlıklar. Bunların hepsi gençlerin duyarsızlığından, hocaların basiretsizliğinden kaynaklanmaktadır. Fiziksel sakatlıkların en büyük nedeni antrenmanlarda yapılan yanlışlardan kaynaklanmaktadır. Dinlenme süreleri bile önemlidir. Kime anlatırsın ki, herkes yine bildiğini yapıyor.

Sakatlıklar sonunda, oyuncunun özveride bulunmasına izin verilirse, o sakatlık uzar ve sonunda müzminleşir. Bunun cezasını da, hem sporcu ve top oynadığı futbol takımı çeker.

Efendim, menüsküs, futbol yaşamımı sonlandırdığı için, o konuya daha fazla ağırlık vereceğim. Ayrıca, günümüzde bile menüsküs sorun olmaktan çıkmamıştır ya da çıktığı söylenemez. Hala önemini korumaktadır.

Sert bir darbe sonucu dizinden sakatlanan futbolcularda nasıl bir durum hasıl olur? -Dizde su ve kan toplanır, -Diz çok gerildiğinde ağrı verir, -Diz üstündeki adalelerde incelme olur, -Oynakta özellikle kilitlenme görülür, -Dizin içe ve dışa bükülmelerinde ağrılar olur.

Dize gelen darbe ve zorlanmalarda menüsküslerin korunması için iyi hazırlanmış uyluk ve adale yapısına ve bunların sağlam olmaları şarttır. Yaralanmış menüsküs çok çabuk eklem adalesinde, özellikle dizin üst kısmındaki dört ayrı adaleden oluşan kas grubunda zayıflığa neden olur.

Faal spor yaşamı olmayanlarda fazla ciddiye alınmasa bile, futbolcuda menüsküs hadisesi sabitse, ameliyat acilen gereklidir. Ancak, bazı hallerde (tıbbın gelişmesi nedeniyle) değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Teşhis, ameliyat ya da tedavi ne kadar çabuk yapılırsa sonuç iyi olur.

Yine de, menüsküs ameliyatı geçirmiş bir futbolcunun sağlıklı bir dize sahip olduğu söylenemez. Hele ikinci bir operasyon geçirmişse aktif spor yaşamı oldukça kısa olur.

Bütün insanlarda, kafasının altından başlayıp kuyruk sokumunda sona eren 33 adet omur kemiği vardır. Bunun hepsine bildiğiniz gibi omurga deniliyor. Omurgalar birbirine kaslarla bağlı olduğu gibi, aralarında birleştirici disklerde bulunmaktadır.

Bu diskler genç yaşta kıkırdaktan daha yumuşak olup, olgun yaşlarda kıkırdak durumuna gelir. O nedenle sporu bırakmış olgun yaştaki dostların çok daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Zira disk kaymaları kendini hemen gösterir. Derhal önlem alınmazsa, sporcu değil kim olursa olsun konuya hassasiyet göstermek gerekmektedir.

Efendim, yarın ki sayımızda sporcu sakatlanmalarına devam edeceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here