Spor Yapmanın Erdemi (5)

0
61

Değerli okurlarım, spor yapacağım demek kolay da, uygulaması yürek ister. Gerçekten cesaret işi! Uzun yıllar önce şehir merkezinden Sarıseki’ye koşarak gidip gelirdim ve bunu her gün yapardım. Muhtemelen sağlığımı da yaptığım o spora borçluyum diyebilirim. Ancak, sizlere öyle zor olan uzun mesafe koşusu önermeyeceğim. Önereceğim spor şeffaf, sıcakkanlı ve de masrafsız. Önereceğim spordan yararlanabilmek için en önemli koşul, o sporu yaparken zevk almak, heyecan duymak, o kadar…

Sizlere yürüyüş sporunu öneriyorum. Şu teçhizatları kullanacaksınız: Eski yeni söz konusu değil, eşofman ve spor ayakkabısı. Güneşli havalarda bir şapka olabilir. Çok sıcak ve yağışlı havalarda spor yapılmaz bildiğiniz gibi. Çalışanlar için sabah erken saatler de olabilir, iş çıkışı da… Yürüyüşe başlamadan önce kendinize bir parkur belirlemişsinizdir. Sakin bir yer olsun da neresi olursa olsun. Fakat yapacağınız bu spor en azından yarım saat olmalıdır, ilk gün için…

En düşük tempoyla yürüyüşe başlayacaksınız ve bu tempo ortalama on dakika sürecektir. Giderek temponuzu yavaş-yavaş artırabilirsiniz. İlk günlerde düşük tempo ile yürümekte fayda var. Daha sonraları kondisyon durumunuza göre konuya hakim olursunuz. Burada anlatmak istediğim şudur. Bu spordan zevk almazsanız, heyecan duymazsanız, yaptığınız spordan bıkkınlık duyuyorsanız; spor yapmayın, bir fayda sağlayamazsınız. Yürüyüşün tadını çıkaracaksınız. Attığınız ter, eşofmanın da dışına çıkacak ve bundan zevk alacaksınız!

Bir örnek vermek istiyorum. Tavanın içine bir kaşık yağ koyuyorsunuz ve durup dururken tavadaki yağın erimesini bekliyorsunuz, olacak şey mi? Ne yapmanız gerekiyor? Önce ocağı yakacaksınız ve tavayı üzerine koyacaksınız. O sıcaklıkta tava ısınacak ve yağda eriyecek. Siz terlemezseniz ve eşofmanınız terden ıslanmazsa poponuzdaki ve göbek çevresindeki yağalar erir mi?

Bu yürüyüş sporu sadece kilo vermek için de yapılmaz. Sağlıklı kalmak, güçlü, dingin, yani kondisyon kazanmak için de yapılır. Böyle olunca da doğal olarak kilonuzu kontrol altına almış oluyorsunuz. Kendimden örnek vermek istiyorum. İssume’de ikamet ediyorum. Karşımızda Müftüler Köyü var. Otobana 10 Km. Soğuk ve yağışlı havalar hariç, her gün oraya gidip gelirim. Her defasında da aynı heyecanı duyarım.

Yürüyüş sporu ile bugüne kadar tahmin ediyorum 10-15 makalem yayınlandı. Ancak, birçok okurlarım çok ısrar ettiler ve onlara faydalı olmak için biraz da ayrıntıya girdim. Umarım faydalı olmuşumdur. Yürüyüş sporunu bilinçli olarak yapanların kazancı çok büyük! Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, şeker hastalığı, aşırı şişmanlık, kanser riskini uzaklaştırmak gibi özellikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda, spor yaparken salgılanan endorfin hormonu, mutlu birer birey olmamızı sağlayacaktır. Yürüyüş deyip geçmeyin, bakın nelere kadirmiş. Yine de sevmek de, âşık olmak da sağlık yönünden çok büyük faydalar bulunmaktadır. Nisan ayının ilk haftası “Sevenler Günü”dür sakın unutmayın!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here