Spor Yapmanın Erdemi (3)

0
54

Değerli okurlarım, ön teker nereye giderse, arka teker de onu takip eder. Baştaki dürüst olursa, arkadakiler de dürüst olmaya özen gösterir. Hanlar, hamamlar ve de gemi filoları olmaz, gündeme de gelmez. Ne demek istediğimizi hemen açıklayayım… Eğer hastalanmamak ya da az hastalanmak istiyorsanız, sağlığınıza kendi çocuğunuz kadar değer vermelisiniz. Sağlığınız hakkında ya da hastalanmamak şunları da düşünmelisiniz…

Hastalanmadan da doktora gitmeyi, sağlık kontrolleri yapmayı, Sağlığın ihtimam gerektiren bir olgu olduğunu… Hastalıkların çok basit ihmallerden oluştuğunu, korunmakla beraber, daha güçlenebilen bir şey olduğunu… Vücut sinyalleri sıklaştığında, bunu kadere havale etmemeyi, yaşınızla hastalığın doğru orantıda olacağını… Erkekseniz bir ürologa, kadınsanız bir jinekologa, altmışı geçtiyseniz zatürree ve zona gibi aşıları düşünmenizi öneririm.

Ayrıca, bu konuda sorular soran okurlarıma şunları da önermek istiyorum. Eğer, size sorun yaşatacak sistem ve organlarınız varsa, bunları belli aralıklarla özenle gözden geçiriniz. Bunu yaparken sadece görüntüleme veya kan incelemeleri ile yetinmeyiniz, süreci daha akılcı planlamalarla ve profesyonelce takip ediniz, ettiriniz. Örneğin, vücudunuzun herhangi bir vitamine, minerale, ek bir besine ihtiyaç duyup duymadığını da araştırınız. Yakın ya da uzak bir gelecek sorun haline gelebilecek herhangi bir tehdidin bulunup bulunmadığını öğrenip anlamaya çalışınız.

Anlatmak istediğim, psikolojik ve fiziksel sağlığımızı bir bütün olarak ele alınız. Bu da çok önemli belirleyici olan genetik mirasınızı da öğrenmeye çalışınız, bu miras uygun yaşam biçimi değişimleri yapmaya özen gösteriniz. Sizi hastalandırabilecek, genetik mirasını kaşıyacak, genetik risklerinizi tahrik edecek yanlışlardan kaçınıp hastalanmanızı kolaylaştıracak yanlışlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışınız. Fazlaca mecbur kalmadıkça ilaç kullanmayınız. En basit ağrı kesicileri, sıradan vitaminleri, hatta bitkisel desteklileri bile doktorunuza danışmadan yutmayınız.

Şunu da unutmayalım ki, hangi yaşta olursak olalım, eğitim düzeyimiz ne olursa olsun, şımarabiliriz, boş verebiliriz, yanlışlar yapabiliriz. Yani bu eğilimler içinde bulunabiliriz. Örnek mi istiyorsunuz? İhtiyacımız olmadığı halde bile, bitişik komşunun bahçesinden portakal koparmak hoşunuza gidebilir. Bunu yinelememek de çok büyük faydalar vardır. Heyecan verici olsa bile yapmamalıyız.

Sağlıklı olmayı tercih etmelisiniz, sizi oluşturan ve sayıları trilyonları bulan hücrelerinize şefkatli davranmalınız. Onları rahatsız edecek şeylerden uzak tutunuz, bu sizin göreviniz olmalıdır. Eğer heyecan istiyorsanız, ama gerçekten istiyorsanız, yüreğinizi güçlendirin. Yüzünüze gözünüze bulaştırmadan sevin, âşık olun. Bunun benimle ilgisi yok, doğrudan sizinle ilgilidir. Bir doktora gitseniz sizlere bu kadar öğüt vermez, hatta ilgilenmez bile. Şu aşamada doktorluk yapmıyorum ama bildiklerimi sunuyorum. Yarın devam edeceğiz!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here