Sınava Girecek Öğrencilere Stres Konferansı

0
61

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikologu Esra Bozkurt, yaklaşan tüm sınavlar öncesi öğrencilere “Sınav Stresiyle Baş etminin Yolları” konulu bir konferans verdi.

ÖSS başta olmak üzere, Anadolu Liseleri ve diğer tüm sınavların yaklaştığı bugünlerde aşırı stres olan öğrencilere yönelik düzenlenen konferans, Nardüzü Kız Meslek Lisesi’nde yapıldı. Meditasyon dahi yapan Psikolog Esra Bozkurt, esprili anlatımıyla da stand-up’çılara taş çıkardı. Psikolog Esra Bozkurt özetle şöyle konuştu:

“Hepiniz sınava hazırlanıyorsunuz yaklaşık 3-4 gün sonra sınava gireceksiniz. Ya yapamazsam ya kazanamazsam düşüncesinin git gide artması, o baskının altında çocuğun ne yapacağını bilememesi ve sınav esnasında çok fazla heyecanlanmasına aslında biz kişinin kendi kendisini sabote etmesine sınav kaygısı diyoruz. Bunun bilgiyle bilgisizlikle, hazırlanmakla hazırlanmamakla hiçbir ilgisi yok.

Yapamayacağım korkusu daha çok aslında çevre faktörlerine, aile diyoruz öğretmenler diyoruz, arkadaşlar diyoruz onlarla birlikte onların bize bakışı bize yansıttığı duygularla birlikte bizim o yükün altında kalmamız aslında sınav kaygısıdır. Çocuk ya çalışmıştır ya da çalışmamıştır kişi kendisini bilir.

‘İnsanlar benden başarı bekliyorlar, ben bu başarıyı ortaya koymak zorundayım’ gibi düşüncenin anasisteme hâkim olması diyelim. Sınav esnasında çocuğun yapabileceği soruya dahi konsantre olamadan işte panik atak dediğimiz o savunma mekanizmasının devreye girmesiyle olan bir şey. Şimdi çok ciddi bir maratondasınız aslında. Bu maraton insanı ister istemez bir sınıfa bir kalıba sokuyor. Çevrenizdeki insanlar beklenti içinde olunca haliyle sizin stresinizde artıyor.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here