Akbay; “Konut ve Su En Temel Haktır Parasız Olmalıdır”

0
229

shd ziyaret1SHD Yönetimi İSÇEİD’i Ziyaret Etti

İskenderun Sosyal Haklar Derneği İskenderun Temsilcisi Avukat Bülent Akbay ve yöneticiler, İskenderun Demir Çelik Çalışan ve Emeklileri Derneğini ziyaret ettiler. Ziyarette İSÇEİD başkanı Bayram Özarslan ve yöneticiler hazır bulundular.

İSÇEİD Başkanı Bayram Özraslan ziyaretten memnun kaldıklarını ve dayanışma içinde olacaklarını ayrıca Bülent Akbay’ın işçi ve emeklilerin sorunlarına yabancı olmadığını, mücadelede derneğin yanında olduklarını ifade ederek; “Zaten sizi ve derneğinizi yakından tanıyoruz. İskenderun kamuoyunda bundan sonra daha gür olarak sezinizi duyuracaksınız” dedi.

Su Parasız Olmalıdır

Bülent Akbay, ziyarete amacının derneğin neden kurulduğunu ve amaçlarını anlattı. Ayrıca su ve konut sorunun çözümünde siyasi partilerin ve belediyelerin rant yerine halkın ihtiyaçlarını dikkate almalarını önerdi. Akbay; “Bizim derneğin çalışmaları ile sizin derneğin çalışmaları bire-bir hedefleri aynıdır. Sosyal Haklar Derneği insanın, insana yarışır şekilde yaşamını sürdürmesi için, gerekli tüm hakları kapsamaktadır. Birincisi insanlara ücretsiz konut hakkı, ikincisi insanlar ücretsiz eğitim hakkı, üçüncüsü insanlara ücretsiz sağlık hakkı, devamla iş güvenliği ve toplumda bir insanın insanca yaşama hakkının toplamını içeren bir mücadele için derneğimiz kurulmuştur. Mesela su temel bir haktır, insanlar ücretsiz suya ulaşabilmelidir. Elektrik temel bir hak ve ihtiyacı kadar elektrik karşılanmalıdır. Aslında bu haklar bizim anayasamızda ve uluslar arası sözleşmelerde yer almaktadır. Yani insanların yoksulluktan kurtulma haklarıdır. Ancak bu ülkeyi yöneten insanlar insanların bilmesini istemiyor. Asıl mesele temel hakları vermemek için makarna, kömür dağıtıyorlar” şeklinde konuştu.

Akbay, Kentsel Dönüşüm adı altındaki rantsal girişimleri de eleştirerek; “Belediye kentsel dönüşüm yasası ile uygulamalara gidiyor, belediye onlara işgalci demektedir. Aslında onlar işgalci değildir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi karar vermiş ve oradaki insanlar, konut sağlamakla ilgili ihtiyacı olana yani konutu olmayana konut sağlamakla yükümlüdür devlet der, bu kararla ilgili Yunanistan’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava açılmış ve davayı kazanmışlardır. Türkiye’de Dikili belediyesi suyu parasız verdi ve hakkında dava açıldı ve beraat etti. Bu şu anlama geliyor, yöneticiler isterse suyu parasız verebilirler. Ama vermiyorlar nedenleri ise hırsızlık olarak değerlendirebiliriz. Hatay’da bu tür tartışmalar sürmektedir. CHP ziyaretimizde de suyun parasız verilmesini anlattık, dünyanın birçok yerinde zaten verilmektedir” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here