Samandağ/Vakıflı’daki “Meryem Ana Bayramı” Yine Büyük İlgi Gördü

0
315

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü Vakıflı’da “Meryem Ana Bayramı” Pazar günü düzenlenen görkemli bir ayinle kutlandı. Ayinde ilahiler okundu ve dualar edildi. Ayin sonunda bağ bozumunu yapan Ermeni yurttaşlar; üzümlerini kilise bahçesine getirdi ve tüm yılın bereketi için dualar etti.

Samandağ’daki kutlamalara Avrupa ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelerek kiliseyi dolduran yurttaşlara, kutsanmış olduğuna inanılan üzümler dağıtıldı. Kazanlarda pişirilen buğday ve et karışımı “Hirisi” yemeği de vatandaşlara ikram edildi.

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişinin kutlandığı, Patrik Vekili Episkopos Sahak Maşalyan’ın da katılım gösterdiği ayini, Peder Avedis Tabaşyan yönetti. Hatay Ermeni Kiliseleri Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan, ayin sırasında verdiği vaazda kutlanan bayramın anlam ve önemini anlattı.

Tabaşyan, günün anlam ve önemini belirttiği konuşmasında; “Bugün dualarımızı ettik. Yalvardık, dedik ki bu ülkedeki barışı daim kıl, bu kardeşlik sevgisi hep var olsun. Meryem Ana bütün insanların en çok önem verdiği, kutsal sayılan kadınlardan biridir. Bugün kilisemizde onun göğe yükseldiği bayramı kutlamaktayız. Bütün Ermeni Kiliselerinde onun resmi vardır. ‘Bize oğlunu hediye eden anne’ deriz ona. Biz onun bayramını kutladık.

Üzümü, Meryem Ana’nın tek oğlu olan İsa Mesih’i ve bereketi simgelediğinden biz daha makbul görürüz. Ermeni Kilisesi üzümün kutsandığında bütün hasadın kutsandığına inanır. Örf ve adetlerimize göre bugüne kadar da üzüm yenmez. Bugünden itibaren herkes evinde üzüm yemeye başlar.

Hırisi ise zamanında buralarda yaşayan yedi Ermeni Köyünden kalanları simgeler. Dün gece şenlik vardı ve o şenliğin içinde bütün Müslüman kardeşlerimiz, Alevi, Yahudi, Ermeni kardeşlerimiz hep beraberce halay çektiler. Tanrı’nın yarattığı tüm insanlar kardeştir. İnsanların üzerinde Rabbin esenliği olsun” şeklinde konuştu.

Anadolu’daki Bu Ortam Dünyaya Örnek Olmalı

Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı, Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar ise konuşmasında; “Meryem Ana Yortusunu kutluyoruz bu sene her sene neden farklı olarak bu seneki Meryem yortusunu Alevi komşularımızın bayramı ile aynı güne denk geldi. Beraber kazanları kaynattık, beraber dualarımız yerden göğe yükseldi. Anadolu’da geliştiğimiz bu kardeşlik ortamını aslında bütün dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyoruz, herkesi hirisi soframıza davet ediyoruz” dedi.

Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun ise her sene geleneksel olarak düzenledikleri Meryem Ana Yortusunu bu sene de içten duygularla kutladıklarını söyledi.

Patrik Vekili Episkopos Sahak Maşalyan da; “Evet eki geleneklerimize sürdürmek istiyoruz. Gelenekler, insanlar ona önem verdiği oranda taşınabilir. Biz de elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Anadolu’daki Ermeni kültürümüzü bu en son Vakıflı köyümüzde yaşatmaya çalışıyoruz. Buradan yayılan barış, esenlik ve sevgi mesajlarının tüm ülkeye ve dünyaya yayılmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Ayin boyunca dualar edildi, mumlar yakıldı ve ilahiler söylendi. İlahi okuyucularından bir kısmı da İstanbul’dan geldi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here