Şahin; “Kadınlar Bir Araya Gelirse Dünya Yerinden Oynar”

0
111

chp-kadin-kollari8CHP’li Kadınlar, Kadına ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ Verilmesinin 82. Yıldönümünü Kutladı…

Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun Kadın Kolları, 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkına kavuşmasının 82. yıldönümü nedeniyle parti binasında bir basın toplantısı düzenledi.

CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Suzan Şahin, CHP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz ve yönetimi, ilçe kadın kolları yönetimi, İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu ve partililerin katılımıyla geçekleştirilen basın toplantısında, MYK üyesi Suzan Şahin, tüm bayanlara karanfil dağıttı.

Toplantıda ilk olarak söz verilen İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, bayanların günün kutlayarak; “Demokrasinin olmazsa olmazı hanımefendiler, gününüz kutlu olsun. Kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde ettiler. Türkiye bu konuda örnek bir ülke. Her zaman yanınızdayız, destekçiniziz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan CHP Kadın Kolları Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Selçuk, Türk kadınının, özellikle savaşlarda büyük gayretler gösterdiğini hatırlatarak; “Kimse inkar edemez ki harpler de milletin hayat kabiliyetini tutan hep kadınımızdır” dedi.

Ülkemizde kadın haklarının ilk savunucusunun 1923’ün yaz aylarında kurulan ‘Kadınlar Halk Fıkrası’ olduğunu kaydeden Selçuk, Şubat 1924’de ise Türk Kadın Birliği kurulduğunu, 5 Aralık 1934’de ise Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verildiğini hatırlattı.

chp-kadin-kollari9

Bu hakkın verilmesiyle Türkiye’nin Avrupa’nın öncüsü konumuna gelmişken günümüzde çok daha gerilere gidildiğini ifade eden Selçuk; “Bugün 82. yılında 5 Aralık’ta, 4+4’ler ile kız çocuklarının okumasının önüne geçilmiş, eğitimde fırsat eşitsizliği yaratılmış, çocuk gelinler çoğalmıştır. Kadının yeri evi olarak gösterilmiş. AKP İktidarı ‘Sizin göreviniz annelik’, ‘5 çocuk yapın’ diyerek nasıl doğum yapacağından, nasıl giyineceğine dahi seçme hakkını kadının elinden almıştır. Kadınlar sosyal ve siyasal yaşamdan uzaklaştırılmış, şiddete, tecavüze maruz kalmış, her türlü ayrımcılığı yaşamıştır. Öyle ki kadının adı bakanlıktan dahi kaldırılmış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmuştur. Seçme ve Seçilme hakkı kâğıt üzerinde kalmış, uygulamada ise kadın eve hapsedilmiştir. Türk kadını kendisine sunulan hakları Kurtuluş Savaşı’ndaki başarısını ve gücünü unutmuştur. Gün pasifize edilen kadınların kendi güçlerine dönmeleri, insan haklarının yaşama geçmesi için mücadele verme günüdür. Bu, mecliste tüm karar mekanizmalarında eşit temsil, eşit katılım ile mümkün kılınabilir. Biz CHP Kadın Kolları olarak bu mücadelede bizimle aynı safta yer alacak tüm kadınlarımızı kucaklıyor, kadın gücünde birleşmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

CHP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz de kısa bir konuşma yaparak, kadınların haklarına sahip çıkması ile birlikte, yarının kadınları kız çocuklarına sahip çıkılması gerektiğinin önemle altını çizdi.

Toplantıda son olarak söz alan CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Suzan Şahin, kadınlar olarak en önemli görevlerinin, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmak, haklarını bilmeyen, kullanmayan kadınları da bilinçlendirmek olduğunu vurguladı. Eşit temsil, eşit yaşama hakkını sağlayana kadar mücadeleye devam edeceklerinin sözünü veren Şahin; “Kadınlar bir araya gelirse dünya yerinden oynar. Umut var, biz varız. Eşit temsil, eşit yaşama hakkını sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, CHP’li kadınlar hep birlikte pasta keserek günü kutladılar. (Haber: Helga Terbiyeli)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here