Sağlığımız İçin Yürüyelim Arkadaşlar (5)

0
44

Değerli Okurlarım, yürümek için elverişli bir parkur seçmek gibi bir lüksümüz olmayabilir ama trafiğin olmadığı yerlerde yürüyüş sporunu yapmamız mümkün. Yürürken tedirgin olmak, stres üslenmek motivasyonumuzu aşağı çeker. Biz diyoruz’ ki, isteyerek ve heyecan duyarak yaptığımız bu aktivitelerde (özellikle yürüyüş) kronik rahatsızlıklar ve de stres yanımıza yaklaşmaz, belki uzaktan seyreder. Öyle olsun…

İsterseniz azar-azar da, şiddetli yağışlardan, soğuklardan, stresten, yürürken ter atmanın faydalarından, neler kazandırdıklarından söz edelim. Soğuk havalarda sağlık sorunlarının daha da önem kazandığı bir gerçek! Ateşli üst solunum yolu enfeksiyonları nezle ve gribin nedenleri bellidir. Yeteri kadar hazırlıklı olmamızdan kaynaklanıyor. Özellikle soğuk havalarda, bedenimizde, ruhumuzda daha çok intiham ister ve de bekler. Kışın kapalı mekânlarda daha fazla zamanımız geçtiğimden, insanların birbirinden mikrop alış verişi daha sıklaşır ve kolaylaşır.

Millet olarak oldukça sıcakkanlıyızdır. Bu nedenle karşılaştığımız dostlarımızla sarılıp öpüşmek gibi, toplumsal geleneğe sahibiz. El, ağız ve burun hijyeni dikkat edilmediği takdirde yukarıda söylediğim sarılmalar ve öpüşmeler mikrop yayılmasını oldukça kolaylaştırır. Bir de bunların kışın getirdiği direnç azalması eklenince, aksırmalar, öksürmeler, yatağa düşmeler birbirini takip eder. Kışın kendimizi koruyamazsak, yatağa düştükten sonra kalkmak da bir hayli zorlaşır.

Bu saydıklarım, kışın aylarının dezavantajları. Tabi ki, spor yapmıyorsak, kendimizi üvey evlat konumunda görüyorsak bu dezavantaj inanın ki, aylarca devam eder. Sağlıksız bir insan olur çıkarız. Devamlı, sağlıklı ve isteyerek, heyecan duyarak spor yaparlar yani yürüyenler ve de yürürken attığı ter eşofmanın dışına çıkanlar, bu saydığım kronik hastalıkların hangisi olursa olsun, hiç birisinden etkilenmez. Yürümek ücretsizdir, masrafsızdır ve her tarafa yapılabilir. Trafik olan yerlerde çok dikkatli olmanızı dostça öneririm.

İşinize giderken arabanızı 300-500 metre uzaklıkta belli bir yere park edebilirsiniz. Asansöre binmeden birkaç kat çıkabilirsiniz. Alış veriş için pazara giderken arabasız gidebilirsiniz. Ayda birkaç kere toprakla uğraşabilirsiniz. Spor yaparak terlemek, hamamda terlemeye benzemez! Yürürken attığınız bir damla ter, bir çay kaşığı suya tekabül ediyor, bunu biliyor muydunuz? O zaman benden duymuş olun.

Birkaç kişiyle yürüyorsanız ki, bu çok olumlu yaklaşımdır ver moral açısından çok da önemlidir. Yürüyüşü ilk terk eden siz olmayın. Siz de dostlarınız da ters yönde etkilenir. Tıpkı Alex de Souza gibi, arkadaşlarınızı ve takımınızı tribünden izlemeyin. Kaptanlar gemiyi en son terk eden kişidir. Konumuz Alex değil biliyorum ama yanlış yapıldı. Alex olmazsa o takım gol atamaz, galip gelmez denilmedi ki. Alex şimdi simge oldu. Başkan’da O’nunla ilgilenecek ve ülkesine döndüğünde eminim bakan yapar. Günün birinde kovulduğu takıma teknik direktör olur, kim bilir?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here