RİP UYARISI: “Vakum Etkisiyle Çeker”

0
266

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Samandağ Denizindeki Rip Akıntısına Dikkat Çekti…

Geçtiğimiz günlerde, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘İskenderun Çevresi Afet Potansiyeli’ konulu seminerde Samandağ deniz sahilindeki Rip Akıntısı’na dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy; “Yüzmede olimpiyat şampiyonu bile olsanız sizi sürükler” uyarısında bulundu.

Konuşmacı olarak katıldığı seminerde, RİP akıntılarına karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Ersoy, akıntıların çok güçlü olduğunu ve yüzmeyi iyi bilenin dahi akıntıya kapılacağını söyleyerek; “İzlediğim kadarıyla bu bölgede de sık sık ölümlere neden oluyor. Bu konuda bilgilendirmeyi arttırmamız gerekiyor. Yüzme olimpiyat şampiyonu dahi olsanız, bu akıntıya yakalandığınız zaman sizi sürükler. Çünkü çok hızlı vakum etkisiyle çeker” dedi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, rüzgârlı havalarda, özellikle yarım ay biçimli yerlerde ve mendireklerin olduğu yerlerde çeken akıntılar oluşabildiğinin altını çizerek; “Kıyılarımızda aniden oluşan, çeken akıntılar da var. Peki, ne yapacağız? Çeken akıntıya yakalandıysanız, bel hizasında bile yakalanabilirsiniz, ayağınızın altındaki kumlar çekilmeye başlar. Onu hissettiğinizde, çıkabiliyorsanız çıkın. Çıkamıyorsanız sahile dönüp zor durumda olduğunuzu işaret etmeniz gerekiyor. Kıyıya doğru yüzmeyeceksiniz, yüzemezsiniz. Kendinizi akışın içerisine bırakacaksınız. Sürüklenirken de ağır-ağır ve yana-yana yüzmeye çalışıp o kanaldan çıkmaya çalışacaksınız.

Deniz sezonu açılmadan, Mayıs aylarında belediyelere çok görev düşüyor. Yüzme kursları açmaları gerekiyor. Çünkü yüzme bilen insanın özgüveni daha yüksektir. Çeken akıntıda çok önemli olmuyor. Ama yüzme bilen insan paniklemez, akıntıya kendini verdiğinde yana doğru yüzerek akıntı içerisinden çıkabilir. Tüm Türkiye’de belediyelerin bu kursları düzenlemesi gerek” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here