Piyasalarda “Çin ve ABD” Etkisi

0
89

uğur fırat-piyasa10İskenderun Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Uğur Fırat, haftalık piyasa değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası piyasaların, Çin’deki yeni bankacılık düzenlemeleri ve ABD hisselerindeki yükselişler ile yön bulduğunu hatırlatan Fırat; “Altın ise “düşük talep” ile geriliyor. Altın, doların güçlenmesi ve yatırımcıların altın destekli en büyük ETF’deki varlıkları düşürmeleri ile değer kaybediyor. Altın, doların 5 yılın en yükseğine yakın seviyede tutunması ve yatırımcıların altın destekli en büyük ETF’deki varlıkları düşürmelerinin tasarruf aracı altına talebi zayıflatması ile değer kaybediyor. Altın, Fed’in borçlanma maliyetlerini yükseleceği beklentilerinin doları güçlendirmesi ile ikinci çeyrek dönemlik kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, geçtiğimiz 10 haftanın 9’unda yükseliş göstermesinin ardından bugün 5 yılın zirvesine yakın seviyede seyrediyor.

SPDR Gold Trust’taki varlıklar 26 Aralık’ta 6 yılın en düşük seviyesine geriledi ve üst üste 5. ayda da daralma göstermeye hazırlanıyor. Dolar ise tarihi bir yılı noktalamaya hazırlanıyor. ABD doları 20 yılı aşkın bir süre sonra tüm önemli para birimleri karşısında değer kazanmaya hazırlanıyor” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here