Pamuk Üretimi ve Sorunları Masaya Yatırıldı

0
111

“Pamuk Stratejik Ürün Kabul Edilmelidir”

Bölge milletvekillerinin baskısı sonucu, pamuk üreten 30 ziraat odası başkanları ile Tarım Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç arasında görüşmeler yapıldı. Görüşmede tamamen pamuk üretimi ve sorunları gündeme getirildi.

Hatay’dan toplantıya Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay katıldı. Okay, Defne İlçesi Ziraat Odası Başkanı Sedat Dural, bölgenin büyük pamuk ekicilerinden Metin Ekal toplantı sonrası değerlendirmelerde bulundular.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ile yaptıkları görüşmeler ile ilgili şu bilgileri verdi; “Tarım Bakanlığı ile pamuk eken illerimizle birlikte 4 Eylül 2019 tarihinde Ankara’da görüştük. Görüştüğümüz konuların başında pamuk desteğinin ve pamuk desteğinin 2019 yılında açıklanmaması, gibi konuları gündeme getirdik. Pamuk üreticilerinin en büyük sıkıntısı ise girdi fiyatlarındaki yüzde yüz artışların olduğunu bakan yardımcısına ilettik. Maalesef çiftçinin savunma mekanizması ithalatla bir kere daha kırılmış oldu.

Takdir edersiniz ki, ithalat uluslar arası anlaşmalar gereği bizim oda olarak, diğer pamuk eken, Urfa, Diyarbakır, İzmir, Adana, Hatay pamuk eken Ziraat Oda Başkanları ve Borsa Başkanları ANT Birlik, Çokobirlik, Tariş gibi birliklerin başkanları olarak ithalata bir fon uygulanmasını, eğer bir kanun hakkımız varsa, hiç yoksa 6 aylık süre içerisinde kullanılmasını, hükümetten talep ettik. Tabi Çin ile Amerika arasındaki ekonomik savaşta, bize yansımıştır. Takdir edersiniz ki, Türk çiftçisinin bu bunalımı çözecek imkanı yoktur. Bu nasıl giderilecektir? Bu pamuğa verilecek destekleme fiyatının belirleyici olmasıdır. Bunu hükümet ve bakan yardımcısından talep ettik. Çiftçi mağduriyetini bu şekilde gidereceği düşüncesine sahibiz. Tarım Bakanlığı bu görüşmelerimizi kayıt altına aldılar.

En kısa zamanda bize dönüş yapacaklarını söylediler. Biz de taleplerimizi takip edeceğiz. Bu toplumsal bir sorundur. Pamuk tarım ürünleri arasında katma değeri en yüksek olan ürün çeşididir. Çiftçinin pamuk üretiminden kopmaması için hem tekstil sanayisi, hem yerli tohum sanayisi için, hem de istihdam ve yağlar için çok önemlidir. Biz desteklemenin fiyat farkının giderilmesi olarak değerlendiriyoruz. Her Pamuk üretim sahasının kendine özgü maliyeti vardır. Bizim Antakya çiftçisinin tarla kirası dahil ortalama fiyatı kilo başına 4 lira 60 kuruştur. Fiyat farkını nasıl hesaplarız? Maliyet fiyatını bir kenara koyarız.

Pamuğun bu günkü borsa değeri 3100, 3200 değeri çıkmaktadır. Değerini 3 lira 100 kuruş kabul edersek, maliyet değeri ise 4 lira 60 kuruş ise kilogram olarak 1.5 lira çiftçinin cebinden çıkmaktadır. Bizim talebimiz devletten 1.5 lira ile 1.2 lira olmasının nedeni, buradan kaynaklanmaktadır. Şu an bizim bölgemiz için fiyat farkı 1 lira 50 kuruştur. Bunlar bölgesel olarak farklılık gösterebilir, bunun sebebi ise maliyetin çeşitliliğinden kaynaklanır, sulama, ilaçlama, işçilik ücretinden kaynaklanır, onun için bölgeler ziraat odaları, tarım müdürlüklerinden giden rakamlar hesaplanarak, ortak rakam bulunur. Bu da 1.2 ile 1.5 lira olarak değişmektedir. Destekleme üreticinin zarar etmemesi ve üretimden kopmaması için verilen destektik.

Elektrik Her Ay Fatura Yerine Bir Kere Hasat Sonu Göndermelidir

Elektrik firması her ay çiftçiye fatura göndermektedir. Çiftçinin eline mahsulden, mahsule para geçtiği düşünülürse, çiftçinin dönemsel ödeme yapması daha doğrudur. Başta Enerjisa çiftçinin paralarına biloka koyabilmektedir. Elektrik şirketi üst bir yazı ile destekleme yapılan yerlere bildirirse, zaten para kendilerine aktarılacaktır. Eğer şirketin maddi bir kaybı olursa, çiftçi devletin yasal faizini zaten kabul ediyor. Yeter ki bizi her ay tefecinin kapısını çalmamıza ve yüksek faizle para almamıza yollamasın. Bu çok basit ve masa başında çözerler ve dönemsel ve zaman için yasal faizi alacaklardır.”

Pamuğumu Sularken Benim Elektriğimi Kestiler

Pamuk Üreticisi Metin Akal da yaşadıkları sıkıntıları anlatırken; “Geçen hafta tarlamda pamuğumu sulama yaparken TEDAŞ yetkilileri saat 11.00 civarında suyumu kestiler ve mağdur oldum. Pamuk hasadına az bir zaman kaldı, borçlarımızı ancak hasat sonrası ödeyeceğiz. Ziraat Bankasından kredi alamıyoruz, mali sıkıntılar yaşıyoruz, son faturamı ödemedim 12 gün gecikmeden ötürü elektriğimi kestiler. Sulamam yarıda kaldı, zar, zor sağdan, soldan dilenerekten, kredi borcumu kapatarak, ödedim. Eskiden elektrik ve diğer borçlar sezon sonu öderdik, zaman içinde aylığa dönüştürdüler. Haliyle çiftçinin eline hasattan, hasada para geçiyor, yeniden eski haline gelmesini istiyoruz” diye konuştu.

Defne Ziraat Odası Başkanı Sedat Dural da, pamuk üreticisinin son zamanlarda en zor zamanlarını yaşadığını ifade ederken; “Sebebi ise 2019 yılının pamuk hasadının başlamasına rağmen desteklenmenin açıklanmaması, geçen yıllarda destek 500 kiloya düşürülmesi, bu yıl kaç kilo olmamakla birlikte geçen yıl desteklenme taksit, taksit ödenmiş ve planlanma yapamamıştır. Desteklenmenin bir an önce açıklanması ve taksite bölünmeden tek seferde ödenmesi, pamuk çiftçisinin elini güçlendirecektir. Üretimin devam etmesinde önemli bir faktördür. Geçen yıl dönüm başına 500 kiloya düşürülen destek bu sene yeniden 600 kiloya çıkarılması ve kilo başına destek 1 lira 200 kuruş olması gerekir ki, çiftçi üretimine devam edebilsin” diye konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here