Palmiye Ağacı Yoksuluyuz

1
483

“Orman Haftası” yaklaşıyor. Her yıl “21-26 Mart” tarihleri arası, çeşitli etkinlikler düzenlenir. Dünyamızın akciğerleri, ormanların çevreye yararları basmakalıp açıklamalarla ballandıra-ballandıra anlatılır. Göstermelik fidan dikme törenleri, ormanlarla ilgili öve-öve bitirilemeyen söylemler…

Ormanların önemini içeren etkinlikler, sadece bir haftaya sığdırılır.

Ya sonra?

Yılın geriye kalan 51 haftası nadasa bırakılır. Unutulmaya yüz tutar ormanların önemi. Ülkemiz topraklarının yüzde 26’sı ormanlık alanlarla kaplıdır. Bu ormanlık alanları, 780 bin kilometre karelik yüzölçümlü Türkiye için yetersizdir. Bir yandan yurdun dört bir köşesine ormanlık alanlarını yayma çabaları sürdürülürken, diğer yandan dikilen fidanların neredeyse iki katı kadar çeşitli nedenlerle heba oluyor.

Ağaçlar, çiçekler ve yeşil alanlar, çağdaş kentleşmenin ölçütü ve uygarlığın simgesidir. Bir zamanlar İskenderun’dan söz açıldığında akla ilk önce “Palmiye Ağaçları” gelirdi. Palmiye ve hurma ağacı diyarı diye anılan kentimizde, ağaç yoksulluğu kendini göstermeye başlamıştır.

İskenderun, gün geçtikçe büyüyüp gelişiyor, geniş alanlara yayılıyor. Yüz ölçümüne göre hesaplandığında mevcut ağaçların veya ağaçlık alanların yetersiz kaldığı dikkatlerden kaçmamaktadır. Örneğin sahildeki 50-60 yıllık palmiyeler bir-bir dökülüyor. Emekliye ayrılanların ve kuruyup yok olanların sayısı da az değildir. İskenderun’un simgesi olan Palmiye Ağaçlarının çoğunun “ahı gitmiş vahı kalmış!” Geriye kalanlar bitkisel hayatta, ömürlerinin son yıllarını yaşıyorlar…

iskenderun palmiye ağacı ile ilgili görsel sonucu

Nüfusları giderek azalmakta olan palmiyelerin yerini dolduracak acil önlemler alınmalıdır. Çünkü bir fidanın olgunlaşıp ağaç haline gelmesi yıllarca sürmektedir. “Bugünün fidanları, yarınların ağaçları” genç nesil palmiyelerin sayılarının arttırılması için bir an önce harekete geçilmelidir. Gelecek nesillere armağan edilecek en değerli kalıcı ortak miras, kentimizin palmiyelerle donatılmasıdır.

İskenderun Belediyesi’nin simgesi, “Deniz, güneş ve palmiyeler”den oluşmaktadır. “Palmiyeler Diyarı” unvanı, elden kaçıyor hatta sona ermek üzeredir. Belediyelerin başlıca asli görevlerinden biri de çevre düzenlemesidir. Kentimizde her yüz metrekareye (bir iflas, iki iflas, üç eh idare eder) “en az dört palmiye fidanı” dikilmelidir ki, İskenderun o eski güzelim çehresine dönüşsün!

21-26 Mart tarihleri arasında kutlayacağımız “Orman Haftası” vesile olmalıdır. Yılların palmiye açığını kapatacak bir seferberlik acilen başlatılmalıdır.

1 YORUM

  1. Aynı dediğiniz gibi… O kadar üzülüyorum ki İskenderun’umuzu böyle görünce! İskenderun’un simgesiydi: palmiye, martı, deniz, güneş… yazık!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here