Ortodokslar Paskalya Bayramını Bu Gece Kutlayacak

0
442

paskalya hazırlık1Hristiyan Âleminin en büyük bayramlarından olan Paskalya Bayramı, Ortodoks Cemaati tarafından İskenderun’da da bu gece kutlanacak. Paskalya Bayramı nedeniyle İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi’nde ayin yapılacak.

Ortodoks Kilisesi Papazı Dimitri Yıldırım’ın yöneteceği ayin saat 21.30’da başlayacak. Hristiyan vatandaşlar, yanan mumlar eşliğinde, ilahiler söyleyip, dualar ederek İsa Mesih’in ölümünün ardından 3. günde dirilişini coşkuyla kutlayacak.

Paskalya Bayramı, Hıristiyan âleminin en büyük bayramlarından kabul edilirken, Mesih İsa’nın havarileriyle yediği son yemeğinin, haça gerilerek öldürülmesinin ve insanlar için kendini feda edişinin ardından 3 gün sonra dirilişi anlamına geliyor.

Kentimizde, Katolik Cemaati, Ermeni Cemaati ile Protestan Kilisesinin Cemaati geçtiğimiz haftalarda Paskalya Bayramını kutlamışlardı.

paskalya hazırlık4

Kutsal Cuma Ayini Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

İskenderunlu Ortodoks vatandaşlar, Paskalya Bayramı öncesinde, Mesih İsa’nın zulüm görüp çarmıha gerilerek ölümünün anıldığı “Kutsal Cuma” ayininde haçın önünde diz çökerek O’na olan bağlılıklarını bir kez gösterdiler.

İskenderun Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi Pederi Dimitri Yıldırım tarafından yönetilen kutsal ayin öncesi, cemaat üyeleri İsa Mesih’in temsili kabrini çiçeklerle süslediler ve akşamki ayinin hazırlığını yaptılar.

Akşam gerçekleştirilen Kutsal Cuma ayininde ise Mesih’in İsa’nın yakalanıp ölmesine kadar yaşadığı ıstırap, Yahuda İncilinden bölümlerle okundu. Ayin sırasında verilen vaazda İsa’nın çektiği acı ve şiddetten söz edilirken; “Haç, omuzlarda taşınmak içindir, kılıç olarak kullanmak için değil” denildi. Ayin sonunda tüm cemaat üyeleri haçı öperek uzun süre sessizce dualar ettiler.

Ayin sonunda İsa’nın temsili tabutu kilise içerisinde gezdirilirken, cemaat üyeleri de altından geçerek dualarını ettiler. Her sene olduğu gibi bu yılda Kutsal Cuma ayinine kalabalık bir katılım olması gözlerden kaçmadı.

paskalya hazırlık2

Kutsal Perşembe Ayinin de Hüzün Hâkimdi

Paskalya Bayramı öncesinde, “İlk Komünyon-İlk Ayin” olarak kabul edilen Mesih İsa’nın havarileriyle yaptığı son akşam yemeği ve sonrasında yakalanmasının anıldığı “Kutsal Perşembe” ayini de Aziz Nikola Ortodoks Kilisesinde gerçekleştirildi. Ayin boyunca İsa Mesih’in Haç üzerinde öldürülmesinin öncesinde yaşadıkları anlatılırken, çektiği acılar da kalplere işlendi.

On iki İncil bölümünün okunduğu ayinde Peder Dimitri Yıldırım, İsa’nın haçını omuzlarına alarak, ışıkların da kapatıldığı kilise içerisinde üç tur attı. Daha sonra haç kilise ortasında sergilenirken, cemaat üyeleri de haçı öperek saygılarını gösterdiler. Arapça olarak düzenlenen ayinde kilise korosu tarafından Arapça ilahiler de söylendi.

Kutsal Perşembe ayini sonrası İsa Mesih’in ikonası ise kilisenin ortasında bir süre bekletildi. İskenderunlu Ortodokslar ikonanın önünde uzun kuyruklar oluşturarak, saygılarını gösterdiler ve İsa Mesih’in Haç Yolu boyunca nasıl acılar çektiğini yüreklerinde hissetmeye çalıştılar.

paskalya hazırlık3

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here