‘Ortadoğu’nun Konumu ve Suriye’ Konulu Panele Yoğun İlgi

0
96

Topal; “Direnenler Kazanacak, Suriye Halkı Kazanacaktır”

Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi tarafından, geçtiğimiz hafta sonu ‘Ortadoğu’nun Konumu ve Suriye’ konulu panel düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yuva, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve önceki dönem CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz katılım sağlarken, panelde ayrıca CHP, Vatan Partisi, Kuaförler Odası, Terziler Odası, Şoförler Odası, Ziraat Odası, Mühendisler Odası, Muhtarlar Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Nefes Almak İstiyorum İnisiyatifi, Ulusal Eğitimciler Derneği, Mahalle Dernek Başkan ve yöneticileri ile çok sayıda davetli hazır bulundu.

Panelde ilk olarak konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Suriye’deki savaşı Kurtuluş Savaşımıza benzeterek; “Yüzyıl önce Anadolu’nun topraklarında nasıl ki emperyalizm yenildi ise tam yüzyıl sonra aynı coğrafyada emperyalizm başka bir yerde başka bir mavi gözlü dev tarafından yeniden yenilecektir. O mavi gözlü dev şu anda Suriye’de, buradan ona selam gönderiyoruz. Zaten bu meseleleri mecliste konuşuyoruz. Ama Suriye ile ilgili içiniz rahat olsun, ne yapılması gerekiyorsa, onu yapacağız. Direnenler kazanacak, Suriye halkı kazanacaktır” şeklinde konuştu.

Önceki dönem CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Suriye’de yaşanan savaşının kayıplarının oldukça büyük olduğunu ifade ederek, barışın bölgede sağlanması için yapılan bütün mücadeleleri destekleyeceklerini vurguladı. Eryılmaz; “Yakında Suriye ziyareti yaptım. Suriye yetkililerine bu kirli savaşta kayıp sayısını sorduk, tam rakam tutulmamış ama 700 bin ile 1 milyon insanın hayatını kayıp ettiğini söylediler. 100 bin insan ise uzuv kaybına uğramış, ya elini, ya ayağını kayıp etmiştir. Bu da savaşın bir diğer çirkin yüzüdür. Ülkenin dışına çıkan 5-6 milyon Suriyeli bunun dışındadır.

Ekonomik olarak büyük bir tahribat var, bazı şehirler tamamen yıkılmış, Halep’in her yeri yerle bir olmuştur. Dolaysıyla Suriye’nin inşası zaman alacaktır, barış sağlandıktan sonra, Birleşmiş Milletler Denetiminde bu işin içinde İran, Rusya ve Çin’in yer alacağı organizasyonla bu ekonomik ve inşanın giderilmesi gerçekleşebilir. Suriye geldiğimiz noktada bölünmüş durumdadır. Kuzey’de bir Kürt devleti kurulmak üzeredir, fiili olarak askeri, silahı ile işgal ettiği bölgeyle Amerika ve İsrail, Suriye’de hedefine bir nebze olsun yani bölünme noktasında hedefine ulaşmış gibi görünüyor.

Hükümetin çabalarını destekliyoruz, ama daha önce yapılması gerekirdi. Biz daha önce söyledik, Amerika ve İsrail’in oynadığı kirli oyunları ancak bölge ülkeleri bir araya gelerek, ortak cephe oluşturarak, engelleyebiliriz. Şu anda buna yönelik adımların atıldığını görüyoruz. Biz bu adımları destekliyoruz. Barışın bölgede sağlanması için yapılan bütün mücadeleleri destekleyeceğiz, bu gün bu organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Panelde son olarak konuşan Prof. Dr. Mehmet Yuva ise emperyalist güçlerin Ortadoğu üzerinde oynadıkları oyunlara değinerek; “Suriye’nin yukarısında Kürdistan, altta Sünnistan, aşağıda Şiiistan, başka yerde Dürzüistan, Hatay’a kadar uzanan bölgede ise Alevistan, projeleri vardır. Fransızlar eskiden Alevistan diyorlardı, şimdi Anadolu Alevileri rahatsız olmasın diye yeni bir deyişle Nuseyristan olduk. Irak’ta özellikle başörtülü kadınlara tecavüz edildi. İngiliz ve Amerikalı askerler bu tecavüz sahnelerini, fotoğraflamışlar ve utanmadan yayınlamışlardır. Bunun gerekçesi ise onurları kırılsın, cesareti kırılsın diye, biz yaparız, kimseden de korkmayız, cüretkarlıklarını göstersinler diye yapılmıştır.

İkinci mesele ise önce vatanınızı işgal ediyorlar, sonra onuru ve ahlakınızı işgal ediyorlar. Daha sonra ise zenginlikleri yağmalanıyor. Zenginliklerinizi talan ettikten sonra, tarihinizi, kültürünüzü çalıyorlar. Dikkat edin, Irak ve Suriye’de yüzlerce kilise, cami ulusal değerlerin her yerinde on binlerce kazı çalışması yapıldı. Türkiye pazarlarına giren, tabloların, tarihi eserlerin tedavülde olduğunu görürsünüz. Emperyalistler önce vatanını işgal, arkasından namusuna, arkasından zenginliğine, ardından tarihine tecavüz ediyor” şeklinde konuştu.

Kudüs meselesine de farklı bir açıdan yaklaşan Yuva; “Aslında Trump’a teşekkür etmeliyiz. Turmp, bu pimi çekilmiş bombayı Natanyahu’nun kucağına bırakmıştır. Bu durumda yapabilirsek, Sünni-Şii yani Türkiye-İran kavgası rafa kaldırılır. Sünniler ve Şiiler Filistin ve Kudüs meselesinde bir araya gelirler. İki İsrail’in bu pervasızlığı ve patavatsızlığı onunla birlikte aleni olarak hareket eden Suudi Arabistan’ı bile düşündürür. Yani ‘Kudüs başkent, yani biz büyük elçiliği Kudüs’e taşıyacağız’ ilanı, bu Amerika ve İsrail’in bu futbol maçına üç sıfır mağlup başlaması demektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here