Op. Dr. Çelikel; “Normal Doğum Kâbusunuz Olmasın!”

0
548

gelişim-normal doğumÖzel İskenderun Gelişim Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Erçin Erdem Çelikel, normal doğum korkusu yaşayan anne adaylarına müjde verdi.

Anne adaylarının, çevreden duymuş oldukları yanlış bilgilerle veya normal doğum sürecindeki ağrı korkusundan dolayı, genelde sezaryen doğumu tercih ettiklerini ifade eden Op. Dr. Erçin Erdem Çelikel; “Oysaki normal doğumun,  birçok faydası vardır. Normal doğum, adı üzerinde fizyolojik bir süreçtir. Öncelikle, normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı ve yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı daha az görülmektedir. Yapılan çalışmalarda normal doğum sonrası bebeklerde bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu bulunmuştur. Normal doğumun en önemli avantajlarından biri de, çocuk sağlıklı bir şekilde doğar doğmaz, çocuğu annenin kucağına verebiliyoruz. Erken dönemde oluşan tensel temas, anne ile bebek arasında çok daha hızlı bağ kurulmasını, daha erken emzirmeyi mümkün kılabilmektedir.  Normal doğum yapan kadınların sütü de, sezaryen doğum yapan kadınlardan daha erken gelmektedir.

Ayrıca normal doğumda iyileşme süreci daha hızlıdır, hastanede kalış süresi daha kısadır. Ancak sezaryen her zaman için gerekli durumlarda kurtarıcı olmaktadır. Eğer bebekte geliş anomalisi varsa, annenin doğum yolu normal doğuma uygun değilse, bebeğin tahmini kilosu 4500 gramdan fazlaysa, doğum eylemi sırasında annede veya bebekte riskli bir durum oluştuysa sezaryen doğum tercih edilmelidir” açıklamasında bulundu.

Hastanın korku probleminin, doktoru tarafından doğru bir şekilde bilgilendirilerek ve psikolog yardımıyla da aşılabileceğini söyleyen Op. Dr. Çelikel; “Normal doğum gerçekleştirmekten ve sancı çekmekten korkan anne adaylarımız, bu problemini hekimi aracılığıyla ve psikoloğumuz yardımıyla aşabilmektedir. Bununla beraber hastanemiz bünyesinde doğumunu gerçekleştiren annelerimize; kuaför hizmeti, oda süslemesi hizmeti ve lohusa şerbeti ikram ederek, anneye kendisini daha özel hissettirmeye çalışmaktayız” dedi.

Normal doğumdan korkan anne adayları için epidural doğum, yani ağrısız normal doğum da uygulanabildiğini kaydeden Op. Dr. Çelikel; “Normal doğum ağrısından korkan, acı çekmek istemeyen anne adaylarımız epidural doğumu da tercih edebilirler” şeklinde konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here