Öğretmen Nebih Nafile; “Çocuklarımızla Kitap Okuyalım Gerisi Gelir”

0
252

Ayna Kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin Çarşamba Sohbetlerinin Konusu ‘Öğretmen’ Oldu…

İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin her Çarşamba düzenlediği sohbet toplantılarının bu haftaki konuğu öğretmen Nebih Nafile oldu.

24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde, öğretmen bir konukla gerçekleşen bu haftaki Çarşamba Sohbetlerinde konu öğretmen ve eğitim oldu. Sohbet toplantısında kısa bir açılış konuşması yapan İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Mehmet Berkyürek, konuşmacı konuğuna ve katılımcılara hoş geldiniz diyerek, katılımlarından ötürü teşekkür etti.

Daha sonra söz alan Öğretmen Recep Yıldırım da Özdemir Asaf’ın ‘Dünyanın en değerli kitabı alfabedir’ sözünü hatırlatarak; “İnsanoğlunu tek başına bıraktığınızda her şeyi öğrenir. Öğrenemediği tek şey alfabedir. Mutlaka A’yı B’yi ona bir başkasının öğretmesi gerekir. Bundan yola çıkarak da şunu söyleyebiliriz ki en değerli mesleklerden biri öğretmenliktir” diye konuştu.

Öğretmen Her Şeyi Bilen Değildir!

Öğretmen Nebih Nafile ise konuşmasına bir şiir okuyarak başladı. Öğretmenin ‘her şeyi bilen kişi’ değil ‘yol gösteren’ olduğunu ifade eden Nafile, okumanın önemine vurgu yaparak; “Toplum olarak maalese okumadığımız için etrafımıza yeterince ışık saçamıyoruz. Okuyan anne-babanın okuyan çocuğu olur, okuyan öğretmenin okuyan öğrencisi olur. En iyi öğretmen annedir. Eğitim anne karnında başlar. Eşim kızıma hamile iken her akşam sazı elimize alır, çalar söylerdik. Kızım şu anda Gazi Üniversitesinde müzik eğitimi alıyor. Anne-babalar, öğretmenler rol modeldir. Çocuklarımıza, çocuklarımızla kitap okuyalım gerisi gelir” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde İSTE’de açılan Kitap Fuarının büyük önem taşıdığını ifade eden Nafile, pek çok çocuğun o fuarda ilk kez kitapla tanıştığını dile getirdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir’ sözünü hatırlatan Nafile; “Ulu Önder bu sözüyle sorumluluğumuzun ne kadar büyük ve önemli olduğunu belirtmiştir. Mustafa Kemal çok okumuş, aydınlığı milletine sunmayı, yenilikleri getirmeyi amaç edinmişti ve bunu gerçekleştirdi. Gazi Mustafa Kemal ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ adlı kitabı öğrencilere dağıtmayı zorunlu kılmıştı. O kitaptaki ‘Hem öğrenmek, hem öğretmek zorundayız. İşe önce kendinizden başlayın’ sözleri büyük bir anlam ve önem taşımaktadır. İşe kendimizden başladığımız zaman daha iyi olacağız” diye konuştu.

‘Ben Cumhuriyet Öğretmeniyim’ adlı şiiri okuyan Nafile daha sonra saz çalarak ‘Nem Kaldı’ türküsünü de seslendirdi.

Sevgi Yoksa Hiçbir Şey Olmaz…

24 Kasım Öğretmenler Günün önemine de değinen Nafile, 24 Kasım’ın tarihçesini de anlattı. Türklerin, geçmişten günümüze kullandığı harfleri de sıralayan Nafile, yapılan devrimleri anlatarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Başöğretmen’ unvanını aldığı 24 Kasım tarihinin, ülkemizde öğretmenler günü olarak kutlanmakta olduğunu hatırlattı.

Konuşmasında sevginin önemine vurgu yapan Nafile; “Sevgi yoksa hiçbir şey olmaz. Hele de öğretmenlikte sevgi çok önemlidir. Örneğin bir usta yanında çalışan çırak ya da kalfasının çok iyi olmasını istemez, kendisine rakip olacağını düşünür. Ama öğretmen öğrencisini yetiştirirken en iyiyi vermeye çalışır. Öğrencisinin yıllar sonra kendisinden daha donanımlı bir şekilde karşısına gelmesini ister. Öğretmenlik bu yönüyle de büyük önem taşır” diye konuştu.

Sohbet sonunda yazdığı ‘Güneş Hepimiz İçin’, ‘Su Duruluğu’ ve ‘Yarına On Kala’ isimli kitaplarını da tanıtan Nebih Nafile, kitaplarını okurları için imzaladı. (Haber: Helga TERBİYELİ)