Mekanik Saatlerin Çalma Sesi Zevk Veriyor

0
35

İskenderun’da çocukluğundan bu yana saatçilik yapan Abdülhamit Tümkaya, geçmişten gelen mekanik saatlerle, daha sonra piyasaya sürülen pilli saatlerin gelişimini anlattı.

Hatay Devletinde İçişleri Bakanlığı ve Milletvekilliği yapmış olan babasının mesleğini sürdürdüğünü söyleyen Tümkaya, ilk gençlik dönemlerinde şimdiki Kaymakamlık binası olan eski Adliye Binasındaki saatin haftalık bakımlarını yaptığını ifade ederek; “Eski adliye binasındaki saatin haftada bir temizliğini yapardım, ayarlarını yapar inerdim. Hiçbir bedel de almadım bugüne kadar. 1969 yılına kadar yaptım sonra askere gidip geldim 1971’den sonra devam ettim, devamlı bakımını yapardım. Binanın onarımı sırasında orada bazı parçaları çalınmış, saatler bozulmuş. O saatin büyüklüğü 2 metre hemen-hemen, 150 kilo ağırlığında çalışıyor. Parçası bulunursa ancak yapılır. 1930’larda Fransızlar döneminde yapılmış bir saat. Parçası bugüne kadar bulunmadı.

Ben onun yerine, eğer kabul ederlerse uydu saati yaptırmayı düşünüyorum. Uydudan kumandalı saat, milimetrik olarak çalışacak. Uydu anteni yapacağız bir tane dama bir tane de aşağıya saat koyacağız kumandayı alan! Bir deniz tarafına, bir Cumhuriyet meydanı tarafına bakan iki tane de saat koyacağız eğer kabul edilirse.

Uydudan komut alacak. Uydudan komut aldığı zaman şaşma şansı yok, elektrik kesilse bile geldiğinde şaşmadan devam edecek. Fabrika saatleri, gar saatleri, havaalanı saatleri hiç şaşmaz, milimetrik olarak çalışır, hepsi radyolig sistemle kontrol edilir. Sistemde gece 12’de bütün saatler kendini ayarlar. Böyle bir saat yapmayı planlıyoruz eğer kabul edilirse. İstanbul’dan bir ekip gelecek yapacak, Fransa’dan da bu saati yapan firma bir ekip gönderecekler denetleyecek” diye konuştu.

Mekanik ve pilli saatlerden söz eden Tümkaya; “Mekanik saatlerin hepsini ben yaparım, mekanik saat dediğiniz zaman İskenderun’da benden daha iyi yapacak kimse yok. Herkes yapar ama bozarak yapar, ben elime aldığım saatin tamiratını severek yaparım. Saati alacağım, çalıştıracağım, zevkini çıkaracağım ondan sonra müşteriye vereceğim. Eski saatlerin çalmasından zevk alıyorum, mesleği de zevk için yapıyorum. Eskiden saat temizleme makinesi vardı, saatleri temizlerdik. Saatler paramparça sökülür, o mekanik saatleri temizleme makinesine koyardık, pırıl pırıl çıkardı. Hep mekanik saatler üzerinde çalıştı pilli saatler çıkıncaya kadar. Pilli saatler çıktı ama bir süre sonra tekrar mekanik saatlere döndü. Pilli saatler demode olunca yeniden mekanik saatleri piyasaya sürdüler” dedi.

Mekanik saatlerin her gün kurulması gerektiğini hatırlatan Tümkaya, pilli saatlerin bu yönde kullanım açısından daha kullanışlı olduklarını, dijital saatlerin de plastik aksamlarından dolayı % 100 su geçirmez özellikte olduklarından daha çok tercih edildiğini söyledi.

Abdülhamit Tümkaya, aynı zamanda tüketici hakem heyetinin bilirkişisi olarak da görev yaptığını kaydetti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here