Keman Alacak Parası Olmayınca Kendisi Yapmaya Başladı

0
115

Yaklaşık 20 yıldır keman yapan Marangoz İsmail Kaya, son beş yıldır, marangozluk işlerini tamamen bırakarak sadece enstrüman yapmaya odaklandığını söyledi.

İlk olarak keman çalmak istediğini ancak keman alacak parası olmayınca kendi kemanını kendi yapmaya karar verdiğini ve bu yola bu şekilde çıktığını ifade eden Kaya; “Yaklaşık 20 yıldır bu işle uğraşıyorum. İlk on sene backraundu vardı tabi. Son on sene daha profesyonel olarak yapıyorum. Yani toplamda 20 yıldır keman yapıyorum. 24 yaşında başladım bu işe, keman çalmaya başladım ilk olarak, keman alacak parayı bulamayınca kendi kemanımı kendim yapayım diye yola çıktım.

İşin buraya kadar geleceğini tahmin etmiyordum, sonradan mesleğim haline dönüştü. 5 yıl öncesine kadar marangozluk da yapıyordum. Son beş senedir sadece enstrüman yapıyorum, yaylılar üzerinde çalışıyorum. Keman ailesinin dört çeşidi var, keman, viyola, viyolonsel, kontrbas. Kontrbas henüz yapmadım, sadece onarımını yapıyorum çünkü büyük bir enstrüman” diye konuştu.

Yurt İçinin Yanı Sıra Yurt Dışına da Gönderiyorum

Daha çok sipariş üzerine çalıştığını, yurt içi ve yurt dışına gönderimler yaptığını belirten Kaya; “Genelde sipariş üzerine çalışıyorum. 20 yıldan beri bir tanınırlığım oldu tabi, yurtiçi ve yurtdışından siparişler alıyorum. Bu iş referansla oluyor. Sosyal medya şimdi çok büyük etken, beni oradan da bulabiliyorlar. Yaptığım işleri de takip edebiliyorlar.

İlk başladığınızda dünyanın en iyi kemanını yapsanız bile sizden almıyorlar maalesef, belli bir güvene ihtiyaç var. Bu yirmi yıl içinde bu güveni sağladım. Referans aracılığıyla alıyorlar, yerli tüketiciler de var, yurtdışına da yapıyorum. Bir kemanı yapmak yaklaşık bir ayımı alıyor ama sadece bir kemanla uğraşmıyorum, bunun bekleme süresi var. Ağacın alımı, kurutulması var öncelikle ama yapım süresi tahminen bir ay sürüyor” dedi.

Keman yapımında akçaağaç kullanıldığının da bilgisini veren Kaya; “1500’lü yıllardan bu yana kadar farklı ağaçlar denenmiş sonrasında sabit kılınmış. Kemanın arka ve yan tarafı ile sapı akçaağaçtan yapılıyor. Akçaağacın da 125 çeşidi var, dünyanın en güzel akçaağaçları Bosnahersek’te yetişiyor. İklimle alakalı bir şey bu. Soğuk iklimlerin ağaçlarını kullanıyoruz genelde. Oradan, enstrüman için profesyonelce kesilen ağaçlar geliyor, bende gidip kendime göre olanları seçiyorum. Kemanın ön delikli olan tarafı ladin ağacından yapılıyor. Türkiye’de de yetişiyor ama dünyadaki en güzel ağaçlar, İtalya, Avusturya sınırındaki Alplerde yetişiyor.

Her sene İtalya’ya gidip ağaçları oradan alıp geliyorum. Ağaçları aldıktan sonra üzerine tarih atıyorum, raflara koyup 10 yıl kadar bekletiyorum, kuruması gerekiyor. Her sene İtalya’da fuarlar oluyor, onlara katılıyorum. Hem enstrümanımı gösterme hem kritiğini yapma şansı buluyorum, gitmişken de malzemelerimi alıyorum” şeklinde konuştu.

Kendini iyice geliştirdiğini ve uluslararası yarışmalara katılacağını kaydeden Kaya, bugüne kadar 118 keman, 14 viyola ve 15 viyolonsel yaptığını da sözlerine ekledi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here