Kara; “Amanoslar Delik Deşik Edildi Edilmeye de Devam Ediyor”

0
50

Çevre Koruma Derneği (ÇKD) Başkanı Nermin Yıldırım Kara; “Amanoslar Delik Deşik Edildi Edilmeye de Devam Ediyor”

Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, İskenderun ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan Maden (Olivin) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin başladığını ifade ederken, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 8 Nisan 2021 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini duyurdu.

Maden ve taş ocaklarıyla dağlarımızın talan edilmeye devam edilmesinin üzücü olduğunu kaydeden Kara; “Biyoçeşitliliğe ve harika bitki örtüsüne sahip dağlarımız orman alanlarımız maden ve taş ocakları ile adeta talan edildi. Bozkır haline geldi. Oncası varken ve yetmezmiş gibi bir yenisi daha ekleniyor.

Ocak alanında patlatma esnasında delme-patlatma işlemi uygulanacak, Patlamada ANFO, Dinamit, Elektriksiz Kapsül, Elektrikli Kapsül, Sıralar Arası Gecikme Kapsülü kullanılacaktır. Patlatma ile yerinden sökülen olivin cevheri kamyonlar vasıtası ile kırma eleme tesisine getirilecektir. Proje kapsamında olivin madeni üretimi gerçekleştirilecek olup, ocaklardan (üretim alanlarından) çıkarılacak olan olivin cevheri kırma eleme tesisinde boyutlandırılıp sınıflandırıldıktan sonra demir-çelik fabrikalarına sevk edilmek üzere kamyonlarla sahadan nakledilecektir. Proje alanına en yakım yerleşim birimleri; Güzelköy Mahallesi, Bekbele Mahallesi ve Aşkarbeyli Mahallesi’dir. Söz konusu Olivin Ocağı ve Kırma Eleme Tesisinde yılda 12 ay, ayda 25 gün ve günde 16 saatlik iki vardiya ile toplamda yılda 300 gün çalışılması planlanmaktadır.

Hatay İli İskenderun ilçesi sınırları içerisinde Mertan İnşaat Maden Ve Tarım İŞL. LTD. ŞTİ. tarafından yapılması planlanan AR:201700691 Ruhsat Numaralı Sahada IV (a) Grubu Maden (Olivin) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 08/04/2021 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here