İTSO’da, ‘İskenderun Çevresi Afet Potansiyeli’ Konulu Seminer Düzenlendi

0
167

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy; “Deprem Öldürmez, İhmaller Öldürür”

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, ‘İskenderun Çevresi Afet Potansiyeli’ konulu seminer düzenlendi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un konuşmacı olduğu seminere İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanvekili Erol Aygen, İSADER Başkanı Yasin Keleş, Türk Kızılay Derneği İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İskenderun Temsilcisi Hasan Emir, İTSO üyeleri, İSTE Üniversitesinden yetkililer, Sigorta Acente temsilcileri ve davetliler katıldı.

Seminer öncesi kısa bir açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Hatay’ın, 1. Deprem bölgesinde yer alan, deprem riski fazla olan ve depremin yıkıcı etkilerini bire bir tecrübe etmiş iller arasında yer aldığını hatırlattı. Ayrıca bölgemizde yoğun yağışların gözlendiği zamanlarda su taşkınları ve sel meydana geldiğini de ifade eden Yılmaz; “Deprem ve sel riskinin yanı sıra, rüzgârın sert etki gösterdiği dönemlerde de evlerin çatıları ve fabrikaların bacaları uçmaktadır. Bölgemizde yaşanan bu doğal afetler, can ve mal kayıplarına sebep olmakta, sosyal ve ticari yaşantımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Doğal afetlerle mücadele kapsamında, afet öncesi ve sonrası yapılması gerekenlere ilişkin çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu nedenle bu seminer büyük önem taşımaktadır” dedi.

Daha sonra söz alan İskenderun Sigorta Acenteleri Derneği (İSADER) Başkanı Yasin Keleş de deprem ve afetlere karşı sigorta bilincinin oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Dernek olarak amaçlarının, üyeler arasında birlikteliği sağlamak, sosyal sorumluluk projelerine katılmak ve bölgemizde sigorta bilincini oluşturmak olduğunu ifade eden Keleş; “Sigortacılıkta öngörülen riskler ve sektörün karşı karşıya olduğu riskler doğrultusunda Türkiye’deki sigortacılık konusunda en büyük endişelerden birisi de küresel düzeyde iklim değişiklikleri ve doğal afetlerdir. Bu riskler kişi veya kurumların hayatında az sıklıkla gerçekleşse de meydana geldiğinde ciddi ölçekte zararlara sebep olmaktadır. Ülkemizdeki 1999 yılındaki Marmara Depremi, Van depremi veya birçok ilimizde ve İskenderun’da yaşanan sel, fırtına, hortum son zamanlarda dolu gibi olaylarla ülkemizde ve bölgemizde acı tecrübeler yaşanmaktadır. Böylesi durumlarda maddi anlamda büyük kayıplar yaşamamak için eğitimli ve bilinçli toplum oluşturulması gerekmektedir. İnsanlarımız maddi kayıplarının karşılanması ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlanması açısından evlerini veya iş yerlerini DASK ve yangın sigortaları ile araçlarını Kasko ile mühendislik inşaat ve montaj İşleri’nin risklerini All Risk Sigortaları ile, Çiftçilerimiz ise bu tür doğal afetlere karşı tarladaki ve bahçesindeki ürünleri, besledikleri hayvanları Tarsim Sigortası ile güvence altına alabilirler. Tabi ki; bu tür sigortaları yaptırırken de Sigorta konusunda ihtisas yapmış, bu işi meslek edinmiş, eğitimli ve bilinçli biz acenteleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Biz acenteler olarak her anınızda yanınızdayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sinevizyon destekli olarak sunumunu gerçekleştiren Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’ın deprem kuşağında yer aldığını hatırlattı. Küresel ısınmaya bağlı olarak doğal afetlerin arttığına vurgu yapan Ersoy; “Deprem öldürmez, ihmaller öldürür. Bu yüzden sağlam yapı ve gerekli tedbirlerin önceden alınması olası doğa felaketlerinde ölüm ve doğabilecek maddi hasarları en aza indirecektir. Son zamanlarda küresel ısınmaya bağlı olarak doğal afetler artmaktadır, Hortumlar, tsunami, gibi doğal afetlerde artmaktadır. Özellikle dolu ve sel felaketleri hayatımızı olumsuz yönde etkilemekte, maddi hasarlar ve can kayıplarına da neden olmaktadır. Bunlardan yola çıkarak Hatay ve İskenderun’un deprem gerçeğini göz ardı edemeyiz. Tarihten günümüze pek çok önemli depremlerin yaşandığı ilimizde geçmişten ders almamız ve depreme karşı bilinçli olmamız gerekmektedir. Bu bilinci gerek yapıların sağlam temeller üzerine oturtulması, gerekse kültürel bilgilerimizi kamuoyu ile sürekli paylaşarak deprem gerçeğini unutmamak ve unutturmamak gerekir” dedi. Yapılan konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde sona erdi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here