İslamiyet’te Oruç ve Spor (2)

0
50

Değerli okurlarım, oruç tutmakta zorlananların, seferi olanların vecibelerini yerine getirmeleri kaydıyla oruç tutmaları Bakara Suresi’nde bir ayetle açıkça belirtilmiştir. Burada amaç, iftar zamanı en az bir fakirin karnını doyurmak. O kişiye adam gibi bir yemek yedirebilmek. Gönülleri hoş etmektir. Ancak, o kişinin dini, rengi, dili söz konusu değildir. Hatta oruçlu olup olmadığı da sorulmamalıdır. Bu kimsenin üstüne vazife değildir.

Seferi sayılsın diye şehrimize gelen dört avratlı Arapların, kaç fakiri doyuracağı konusunda hiçbir fikrim yok. Bana kalırsa, kaç kişiyi doyururlarsa doyursunlar niyetleri bozuk olduğundan kurtaramazlar. Sıra geldi sporculara, özellikle futbolculara…

Efendim, mübarek Ramazan, her zaman böylesine sıcak havalara denk gelmez. Daima serin havalarda da tutulur diyemeyiz. Her yıl on gün geriye gittiğinden her mevsim tutulmuştur. Hangi koşulda tutulursa tutulsun, hatta en soğuk havalarda bile tutulsa, mübarek insanları az da olsa yıpratır. Doğal olarak işine gücüne giderek çalışmak zorunda kalanları daha da etkiler. Hal böyle olunca, 90 dakika içinde ortalama 10 kilometre koşan bir futbolcunun yitireceği enerjiyi şöyle bir gözümüzün önüne getirelim. Üstelik su kaybını telafi edebilmek için su içebilme lüksü de yok.

Her yıl Ramazan’da bu konunun tartışması yapılır. Bundan sonra da yapılacağı gibi… Her ne kadar sonuçsuz kalıyor dense de, bu düşünce tamamı ile yanlış. Bunun çözümü vardır ve yıllardan beri de bilinen bir gerçek. Bakara Suresi’nde ki ayet, bu konuya açıklık getirmiştir. Deniliyor ki, “…Oruç tutmakta zorlananlar isterse tutar, ama kendine zarar verir, siniri yükselir, işinde zorlanır. Bu gibi kişiler fitre verir ve oruç tutmuş sayılır…”

Burada fitre vermekten çekinenler ya da korkanlar oluyorsa, onun da açıklamasını yapabilirim. Fazla bir şey değil. Fitre, oruç yiyen kişinin bir günlük yemek parasıdır. Günün koşullarına göre, o parayı fitre olarak bir fakire verdiğinde oruç tutmuş kadar olur. Bundan kolay ne var? Sağlığı yerinde olup da, fitre vermek suretiyle bu işi geçiştirmeye çalışanlar yanlış yapmış olurlar.

Ramazan temizlik ayıdır. Maddi manevi temizliktir. Bir yılın zararlarının en aza indirir. Vücut kendini yenilemiş olur. Yarın da, orucun sporcu üzerindeki performansı üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilerden söz edeceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here