İslamiyet’te Oruç ve Spor (1)

0
48

Değerli okurlarım, her yıl olduğu gibi yine gümbür-gümbür “on bir ayın sultanı” ve “bereket ayı” Ramazan geliyor. Daha doğrusu bu makaleye başladığımda Recep ayı’nı henüz uğurlamıştık. Muhtemelen bu makalem sizlere ulaştığında İslam alemi oruç için gün saymaya başlamış olacak.

Öncelikle yaklaşan Mübarek Ramazan’ın bütün âlemlere hayırlara vesile olmasını dilerim. Yüce Allah’ın bizim ibadetimize, orucumuza ihtiyacı yoktur. Hıristiyanların perhiz yapmaları gibi Müslümanlar da oruç tutuyorlar. Bunu aç kalmak olarak değerlendiremeyiz.

Otuz gün boyunca vücudun dinlenmeye çekildiği, sağlık kazandığı ve bazı rahatsızlıklara şifa olduğunu söylersek, hiç de mübalağa etmiş olmayız. Bununla beraber, sağlık sorunu yaşayanların, hasta olanların, vücut direnci elverişsiz olanların, seferi olanların oruç tutmaları caiz değildir. Yüce Allah bunlara da kolaylıklar göstermiştir. Ayrıca, öyle ya da böyle oruç tutmak istemeyenlere iç kimsenin etki yapmaya, baskı yapmaya hakkı yoktur. Hatta bu konuda hiç kimsenin soru sormaya da hakkı yoktur.

Bildiğiniz gibi oruç tutmak, doğrudan Allah rızası için yapılan bir ibadettir. Oruç tutmakla birlikte, diğer ibadetleri de elimizden geldiğince yapmaya çalışmak, yaşamın daha da güzelleşmesi için yapılan özel yaklaşımlardır. Yapılan ibadetler, Allah’a bağlılığımızı, onu sevdiğimizi izhar etmektir. Onun kurallarını unutmadığımız anlamını taşımaktadır.

Okunan ezan, Müslümanları ibadete çağırırken, kilise çanları da Hıristiyan âlemini kiliselere davet etmektedir. İbadet insanları kötülüklerden uzaklaştırır. Onlara insan olduklarını hatırlatır, gönlünü genişletir, sabırlı ve merhametli kılar, paran varsa cömertleştirir.

Amacım, durup dururken size dini ahkâm kesmek değildi. Nedeni vardı. İşte nedeni; Futbolcular Oruç Tutmalı mı, Tutmamalı mı? Konumuz bu ama içeriği derya gibi! Temeli sağlam atıp daha sonra inşaata başlamak istedim, sorun bu! Ha unutmadan, Ramazan geldiğinde, şehrimizin nüfusu birden bire kabarır. Nedeni tahmin ettiğiniz gibi. 3-4 avratlı Arap zenginleri seferi sayılsınlar diye İskenderun’da bulunurlar. Amaçları Allah’ı kandırmaktır ama yemezler!

Mutlu olun, mutlu kalın…  SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here