İskenderun’un Sınır Bütünlüğü Korunmalı!

0
80

İskenderunlu Seçilmişlerden Ortak Karar:

Hatay’ın büyükşehir olması yönünde hazırlanan taslakta İskenderun sınırlarının ikiye bölünmesinin yanlış olduğunu savunan İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ve mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleri; “İskenderun’un sınır bütünlüğü korunmalı” şeklinde ortak görüş beyan ettiler.

Yaşam Dengesini Bozacak

İskenderun’un il olması beklenirken, mahallelerinin hiç beklenmedik bir şekilde parçalandığını belirten Belediye Başkanı Civelek, tablonun İskenderun’un sosyal, ekonomik, psikolojik, hemşericilik ve hizmet noktalarında dengeleri bozacağını ve sıkıntı yaratacağını söyledi. Başkan Civelek; “Meydan, Mustafa Kemal ve Gürsel Mahalleleri ve Düğünyurdu’nun şu an hazırlanan taslakta İskenderun sınırları dışında kalmış ve kurulması tasarlanan Arsuz ilçesine bağlanmış görünüyor. Sadece Düğünyurdu denmiş ama Düğünyurdu içinde Buluttepe, Numune, Kocatepe, Esentepe mahallesi gibi mahallelerin bir kısmını almış vaziyette. Mesela burada çöp fabrikası, su arıtma gibi tesisler, üniversite, adliye binası, deniz alayı gibi çok önemli kuruluşlar ve tesisler İskenderun dışında kalmış görünüyor. Kimseye danışılmadan hazırlanan planın, yaşam dengesini bozacağı için uygun olmadığı konusunda Belediye Meclisi olarak da hemfikiriz” dedi.

Halkın ve gelecek nesillerin de sıkıntıya düşmemesi için bu yanlışın düzeltilmesi amacıyla bu idari tasarrufun uygun olmadığının dile getirilmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Civelek; “Onun için tüm meclisin grup başkan vekilleriyle buradayız. Görüş birliğinde hemfikiriz. Her şey İskenderun için. Netice itibariyle İskenderun’un bütünlüğünün korunması gerekir ve bu tasarının bir an evvel tekrar düzgün ve İskenderunluların yaşamına uygun bir hale getirilmesi için gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Umarız Yanlışlıktan Dönülür…

Demokrat Parti Grup Başkanvekili Ali Kılıç Çirkin’de yapılan bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini belirterek; “İskenderun’da birlik, beraberlik her şeyin önündedir. Bunun bozulmasına karşıyız. Ümit ederiz ki bu yanlıştan dönerler” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Kamil Turan, tarihte de çok önemli bir yeri olan İskenderun’un her zaman yerini koruduğunu belirterek; “Bakıyoruz ki tasarı şehrin ekonomik  açıdan küçülmesini getirirken, hem de bu yapının uygulandığı zaman şehrin içinde kardeşliğin, barışın, huzurun da bozulacağı düşüncesindeyiz. Bu yanlışın düzeltilmesi gerekir” dedi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Doğan Erten ise, İskenderun’u küçültmeye kimsenin hakkı olmayacağını ve buna halkın şiddetle tepki vereceğini dile getirerek, tasarıdan milletvekilleri ve başkanların haberlerinin olmadığını vurguladı. Erten; “En kısa zamanda yanlıştan dönüleceğine inanıyorum. İskenderun ve Hatay halkı dünyanın mozaiğidir” dedi ve Işıl sitesi, Karaağaç, Nardüzü, Bekbele beldelerinin İskenderun’a bağlanmasının daha doğru olacağını söyledi.

Kimyon; “Eski İlçe Sınırları Tamamen Korunmalı”

Eşitlik ve Demokrat Partisi Meclis üyesi Ercüment Kimyon’da etkin ve etkili vatandaş odaklı hizmetlerin yürütülmesine esas olacağı belirtilen tasarının, ancak var olan gerekçeyle Hatay ilinin büyükşehir olması belde belediyelerin kapatılmasına yönelik düzenlemeyle İskenderun’u ikiye böldüğünü vurguladı. Sınır düzenlemesinin kentin var olan ölçeğini, coğrafi koşullarını, teknik ve sosyal altyapı alanlarının bütünlüğünü bozacağının, kentleşme olgusunu yok edeceğinin de altını çizen Kimyon; “Bu teknik hatanın mecliste değişikliğe uğrayacağını ümit ediyoruz. Eski ilçe sınırları tamamen korunmalı. Nardüzü, Karaağaç, Pirinçlik mevki, Helvalı dâhil Arpaderesi, Karahüseyinli mıntıkasının demir çelik sınırına kadar olan İskenderun ilçesinden bahsetmenin daha doğru olacağını düşünüyor, kamuoyunun destek vermesini istiyoruz” diyerek görüşlerini ifade etti.

Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Cengiz Oran ise, İskenderun’un geçmişte de küçültüldüğünü anımsatarak; “İskenderun halkı buna müsaade etmeyecektir. Bu yanlışın bir an evvel düzeltilmesini istiyoruz. İskenderun büyüyecek ve il olacakken küçültülüyoruz” açıklamasında bulundu.

Mazereti nedeni ile MHP Grup Başkanvekili Garip Şandır, toplantıya katılmazken, son olarak yeniden söz alan Başkan Civelek; “Bir an evvel kent barışının sağlanması, insanların daha huzurlu, yaşaması, kardeşliğin devamı açısından tasarının tekrar düzeltilmesi ve kesinlikle İskenderun’un bir bütün olarak kalmasından yanayız ve öyle olması da gerekir” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here