İskenderun Sahiline (T) Mendirek Yapılmalı

0
290

En uzun sahil şeridine sahip Arsuz ilçesi, kendi varlığını şu an tam manasıyla gözetemiyor. İleride çok şeyler değişim gösterebilir. Ama ne yazık bir tecelli ki tüm sahil şeritleri yazlık konutlarla tam manasıyla işgal edilmiş durumda. Normal bir ailenin bu sahil şeridinden faydalanması pek mümkün değil. Her yaz ayı geldiğinde sahilde oturan konut sahipleriyle denize yüzmek için gelenler arasında iç açıcı olmayan kırıcı diyaloglar yaşanılıyor.

Tabi durum böyle olunca devlet yolunun korunması amacıyla sahile yapılan (T) mendireklere ve çevresine yüzlerce vatandaş çoluk-çocuğunu denizde yüzmek ve sahil keyfini yaşamak için mendireklerin korkutucu kayalıkları arasında cebelleşip duruyorlar. Ufak çocuk, hamile bayan, yaşlı insanlarımız ve normal sağlam yapıya sahip kişiler bu mendirek kayalarının arasına düşüp ayağını belini ve birçok uzuvlarını sakatlıyor.

İşin en tuhaflarından biride buralarda gününü geçirmek isteyen vatandaşların hiçbir sosyal yaşamları yok. Etrafta yüzlerini yıkayacak su yok. Soyunacak bir yerleri yok. Hızla akan trafikte can güvenlikleri yok. Anlayacağınız yok üstüne yoklarla günlerini geçiriyorlar. Bilmem hiç oraları gördünüz mü? Denizde bir boğulma olayı olsa bu insanların telaşları ne olacak meçhul. Mendirek bulunan noktalarda binlerce araçları görmek mümkün! Coronavirüs (Covid-19) bu insanları tehdit etse de çocukları denize girmek için ebeveynlerinin kafasını şişiriyor. Mecburen çocuklarını denize götürmek zorunda kalan kişiler çoğunlukta. Kolluk görevlilerinin megafonla ikazlarına rağmen yoğunluk biteceği yerde çoğalıyor.

Çaresiz insanların çoğunluğu İskenderun ve çevresinden buralara geliyor. Sahil etrafında bulunan sitelerin çoğunda arıtma tesisi yok. Var olanların ise göstermelik arıtma tesisleri olduğunu düşünüyorum. Belki yüz siteden beşinde veya onunda gerçek arıtma tesisi var. Günün yirmi dört saati sitelerin pis suları sahilimize boca ediliyor. Karaağaç beldesine kadar getirilen İskenderun arıtma tesisi Karaağaç’tan Yalıkent’e kadar uzatılır sanırım. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın bu konuya acil uzanması gerekir. HATSU Genel Müdürüne bizzat telefonla bu ricamı ilettim ama daha olumlu şekilde dönüşüm olmadı.

Mendireklerin çevresinde denize girenlerin en büyük tehlikesi atık suların yaydığı tehlikedir. Arsuz Belediyesi de bu yüzden vatandaşlara sahip çıkmalı. Bu vatandaşlar biziz, bizleriz. Madem uzun bir sahil şeridine sahip bir ilçesiniz bu sahillere sahip çıkın. Mendireklerin ıslahı için çaba gösterin. Mendirekleri belediye olarak sahiplenin. Mendireklerin ara boşluklarını doldurmak bir belediye için sorun olmamalı! Arsuz bir köy veya belde değil, koskoca bir ilçesi ve İskenderun’un yüz ölçümünün iki katından fazla bir yer.

HBB Madenli Balıkçı Barınağını sahiplendi ve oraya su sporları ile HADO deniz otobüslerinin işletmeciliğini ortaya koydu. Bu ilçemiz bundan böyle git gide gelişecek ve güzelleşecek. İlçe belediye başkanları beldelerinin geleceği için yeni projeler üretmeli ve bu projeleri büyük şehir belediyesiyle paylaşmalı. Ortaya çıkacak güzellik hem bölgemize hem de yaşayan vatandaşlarımıza olumlu güzellikler katacak.

İskenderun kutu gibi bir yer ama Allah ona tüm güzellikleri beraberinde vermiş. Gençliğimde İskenderun plajlarıyla ünlüydü. Tahminim altı adet plajımız vardı. Bu plajlarda gündüz başka gece başka etkinlikler yaşanırdı. Özellikle gecesine doyum olmazdı. Gece olmaya başlarken bölgede oturan vatandaşlar akşam yemeğini getirir serilen savanlarda oturulur ve zevkle akşam yemeği yenirken, gece denize girmenin keyfi yaşanırdı.

Sahil boydan boya deniz kumu ile kaplıydı. Sahili genişletmek için milyonlarca ton taş döküle-döküle sahil taş dolgu ile kaplandı. Tabi bu taşlar arasından denize girilmez. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı geçtiğimiz günlerin birinde basına yaptığı ve yapacağı görevlerle ilgili bir brifing sundu. İzleyemedim, izleseydim benimde ona yapıcı yönde fikirlerim olabilirdi. İskenderun sahiline muhakkak plaj yapılmalı ve eski nostaljilerini yaşamalı insanlarımız.

Basın toplantısında konuşulanların çoğu ondan-bundan şeyler olarak dikkatimi çekti. Önemli olan bölgemize acil gereksinimi olan projelerin yaptırımı konusunda başkana olumlu yaklaşımlarla fikirleri sunabilmektir. İskenderun sahiline en az Arsuz yolunda bulunan (T) mendirekler gibi üç veya beş adet yapılmalı ve mendireklerin sağı solu deniz kumuyla kaplandıktan sonra plaj projeleri gündeme gelmelidir. Yapılan mendireklerden sonra en az iki yıl kumun birikmesi oluşur ve ondan sonra plaj gündeme gelir. Mendireklerin oluşumu sağlanmadan projeler gündeme gelmez.

Sorgular heyecandan öte samimiyet çerçevesinde hayat bulur. Sorgulama yapılırken, yöneten sözlerle bunatılmamalı.

İskenderun karşımızda öylece duruyor ve sınırları yok denecek kadar siyasi olarak daraltıldı. Az bir yeri güzelleştirmek daha da kolay olacağı kanaatindeyim. Kırıcı olmadan sabırla beklemek bizlerin görevi olmalı. Geçmişte toz yuttuğumuz günleri unutmadık. İnsanlar refahı buldukça bir anda çok şeyleri ister oldu. Tabi ki buda bizlerin tabi hakkı. Bekleyelim ve görelim.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here