İskenderun Gazetesi 72 Yaşında!

0
134

“İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı / önce hafiften bir rüzgâr esiyor / yavaş-yavaş sallanıyor / yapraklar ağaçlarda / uzaklarda çok uzaklarda / sucuların hiç dinmeyen çıngırakları” dizeleriyle başlar Orhan Veli, “İstanbul’u Dinliyorum” adlı şiirine..

Tanpınar, “denizköpüğüne” benzetir dizeleri ve ekler: “Denizköpüğünü dalgaların ucundan toplamaya kalkınız, avucunuzda birkaç damla tuzlu su kalır.”

Seçtikleri simgesel sözcükler aracılığıyla, hatıralarımıza ayna tutar şairler.. Mısralarından avuçlarımızda kalan birkaç damla tuzlu su olur mesela yaşanmışlıklar.. Kapalı da olsa gözlerimiz, süzülen birkaç damla tuzlu su olur mesela duyumsadıklarımız..

Orhan Veli’ye nazire yaparak dinleyebiliriz bizler de İskenderun’u gözlerimiz kapalı.. Körfezin tuz kokulu maviliklerine uzanan palmiyelerin hışırtısını duyabiliriz sahile vuran dalgalar serinliğinde.. İşte, sırtını Amanos dağlarına dayamış, ayaklarını Akdeniz’in tuzlu sularına uzatmış bir kent fotoğrafı.. Pencereden veya balkondan ya da duvarsız  bahçelerden bakıp gördüğümüz, gördüğümüz anda bakışımızı yinelediğimiz, yüreğinde turuncu sıcaklığın içtenliğiyle bizi tuz kokulu maviliklerde kucaklayan İskenderun atmosferi.. Veya derin maviliğin altında bakışlarımızdaki yorgunluğu alan dalgalar serinliği, İskenderun Körfezi.. Ya da ak köpükler üzerinde çığlık çığlığa süzülen ak kanatlı martılar.. Yahut, okaliptüs ağaçlarında en güzel ezgileri üreten İskenderun’a aşık kumrular..

Bir sevgili gibi sarılan güneşin ateşli nefesini bıraktığı dudaklarınızda tuzlu bir ıslaklık duyumsuyorsanız, denizin öptüğü kentte, İskenderun’da yaşıyorsunuz demektir.. Amanos’ların beşikli ayaklarında mavi ninniler eşliğinde uykuya hazırlanan bebe gibi  yanaklarınızda tuzlu bir ıslaklık duyumsuyorsanız, denizin öptüğü kentte, İskenderun’da yaşıyorsunuz demektir..  Hafif rüzgârlı yağmurlar eşliğinde yamaç paraşütçüleri gibi süzülürken mavilikte, dalgalanan saçlarınızda tuzlu bir ıslaklık duyumsuyorsanız, denizin öptüğü kentte, İskenderun’da yaşıyorsunuz demektir..

Şairane simgesel sözcükler aracılığıyla çekmeye devam edebiliriz güzel İskenderun’umuzun romantik fotoğraflarını.. Ya realist?

Realist fotoğraflar çekerek ahvalin tercümanlığı, efkarın tasviri anlamında ayna tutmak gazetecilerin işi.. İşte, gözlerimizi açıp burnumuzu kapayarak simgesel sözcük “angus” aracılığıyla çektiğimiz realist bir fotoğraf.. 12 Temmuz tarihli gazetemiz İSKENDERUN’dan.. İlyas E. Terbiyeli’nin, ahvalimizin tasvirine, efkarımızın tercümanlığına ayna tutan objektifinden..  “İskenderun sıcağı ile birlikte dayanılmaz bir hal alıyor” üst başlığı altında manşet; “Angusların Kokusu İsyan Ettiriyor!”

Orhan Veli’ye nazire yaparak yazabilirim haberin devamını.. “İskenderun’u dinliyorum gözlerim kapalı, önce hafiften bir rüzgâr esiyor; yavaş yavaş salınıyor, gemilerde anguslar, kentin sıcak havasında, nefes aldırmayan pis kokuları!”

Yani? Şu: “Güneşin ateşli nefesini bıraktığı burunlarınızda, hafif rüzgâr eşliğinde dayanılmaz ağır bir koku duyumsuyorsanız, angusların denizi küstürdüğü kentte, İskenderun’da yaşıyorsunuz demektir!”

Çare? Şu: “Bir şeyi yapmak isteyen çaresini bulur, istemeyen bahanesini!”

Her sabah, aynaya bakarak yıkarız yüzümüzü.. Aynalar, ‘doğruyu’ söyleyen dostumuzdur bizim.. Zamanla deformasyon sonucu çarpıklıklar olsa da yüzümüzde, gözümüzün içine bakarak devam ederler doğru enformasyonlarına.. Kendimize çeki düzen vermek için güvenebiliriz bu anlamla gerçeği doğru yansıtan aynalara..

Gazeteler, ifade hak ve özgürlüğünü, yasal hukukun öngördüğü nitelikler çerçevesinde ve doğru haber bilgisiyle topluma çarpıtmadan yansıtan aynalardır bu anlamda.. Gazetecilerin sorumluluk anlamıyla duyumsadıkları temel ilke; milli ve yerli kamu yararıdır bu bağlamda.. Ve bu ilke, güçlüden değil Hak ve haklıdan yana ahlaki, vicdani değerler  anlayışını da içerir elbette..

Bugün 23 Temmuz, “Milli hudutlar içindeki 40 asırlık Türk yurdu Hatay’ın” manda ve himayeden kurtuluş, gazetemiz İSKENDERUN’un da kuruluş günü..

Turuncu sıcaklığın tuz kokulu mavilikleriyle selamlayarak kutluyorum, 23 Temmuz tarihiyle sırlı, şehrimizin aynası gazetemizin 72. yaşını…

Selam ve saygılar… ozdemirgurcan23@gmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here