İskenderun Balıkçı Barınağı, İskenderunlulara Aittir

0
996

İskenderun balıkçı barınağında gelinen son durumlar, balıkçılar açısından gerçekten çok vahim. Yüzlerce teknenin tek korumada olduğu yerler şimdi bayağı tereddütlü beklemede! Geçtiğimiz gün İskenderun Mal Müdürlüğü yetkilileri tarafından balıkçılar kooperatifinin kapıları kapatıldı. Gerekçe olarak şunu öğrendim ki balıkçılar kooperatifinin mal müdürlüğüne ödemesi gereken borcundan dolayı haciz işlemlerinin başladığı yönünde alınan kararlardan ötürüydü…

Mal Müdürlüğü aldığı haciz işlemlerinden dolayı kanunen haklı olabilir. Fakat ince ayrıntı olarak geçimini balıkçılıkla geçiren genelde ufak tekne sahipleri, yükümlü olduğu balıkçı kooperatifine gününde borcunu ödeyemediğinden, balıkçı kooperatifi de zamanında mal müdürlüğüne ödeme yapamamıştır. Hali hazırda bulunan balıkçı barınağına da gerekli ihtimamı parası olmadığından, bazı yükümlülüklerini yerine getiremedi.

En önemlisi geceleri kesilen elektrik bağlı bulunan tekneleri tehlikeye sokmuştur. Kooperatif kendine mahsus tuvalet gibi balıkçıların gereksinime ihtiyaç duyulan sosyal faaliyetlerden yoksun kalmıştır. Suyu ve enerjisi olmayan bir tesis öylece atıl vaziyette gözlerimizin önünde erim-erim erimiş ve üstüne üstlük İskenderun Belediyesi mevcut tuvaletleri yıkarak balıkçıları ve tekne sahiplerini tam manasıyla perişan etmiştir. Balıkçı kooperatifi yönetimi elinden gelen tüm imkânları değerlendirse bile gelirinin kısıtlı olması sebebiyle gerekli girişimleri yapamaz hale gelmiştir.

İskenderun gibi bir şehrin içinde bulunduğu bu utangaç tablosu hem bizleri hem de balıkçılıkla geçinen tekne sahiplerini perişan hale getirmiştir.

Sahipsiz bir şehrin aslında son durumlarını izledik. Ege ve diğer sahil şeritlerinde bulunan balıkçı barınaklarını gözlemleyip gördüğümüzde neden bizler böyle naçar kaldık diye kendi kendimize sormadan edemiyoruz.

iskenderun balıkçı barınağı ile ilgili görsel sonucu

İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi tarafından kiralık olarak kullanılan balıkçı barınağının 80 bin TL borcu yüzünden kapatılması akıllara durgunluk veriyor. Kooperatif yönetim kurulu başkanı ve yönetimi oluşan bu gibi durumlarda ne yapacaklarını bilemez halde. Balıkçı esnafının dernek aidatlarını ödeyememesi nedeniyle İskenderun Balıkçı Barınağı da bir müddetten beri Milli Emlak Müdürlüğüne borcundan ötürü sıkıntılı günler yaşıyordu. İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Yücel Dalgıç, geçtiğimiz hafta içinde balıkçı tekne sahipleriyle borç yapılandırmalarıyla ilgili basın kanalıyla kamuoyuna bilgilendirme yapmıştı. ‘El birliğiyle sorunlarımızı çözecek ve devletimizin ön gördüğü koşullarda görevimizi yapacağız’ demişti. Milli Emlak Müdürlüğüne olan borcumuzun var olduğunu biliyoruz ve devletimizden bu konuda anlayış bekliyoruz demişlerdi.

İskenderun’un en güzel sahilinde bulunan balıkçı barınağının böyle olaylarla gündeme gelmesini hiç kimse arzu etmiyor. Balıkçı barınağına özellikle gece yarısından sonra bazı kişilerin gelip gitmesi nahoş olaylardır. Bu müstesna yerin bir an evvel düzenli hale sokulması ve balıkçı esnafının zor günlerinden kurtarılması girişimlerinin, haciz gibi işlemlerle değil daha yapıcı ve tamir edici görevlerle konuların ele alınmasını kamuoyumuz merakla beklenmektedir.

İskenderun Belediyesine devri ile ilgili bazı girişimler bazı kesimler tarafından dillendirilse de İskenderun Balıkçı Barınağının akıbetinin şehrimize yakış hale getirilmesi bekleniliyor. Balıkçı ve tekne sahiplerinin korkusu ise bayağı anlamlı! Balıkçı barınağı bir marina haline getirilecekse tekne sahipleri zaten şimdi ödeyemedikleri aidatlarını ödeyemez duruma düşecek. İskenderun’da bulunan özel tekneler parmakla sayılacak kadar az, olanların çoğu ise hali vakti yerinde olan iş adamları… Özel balıkçı tekne sahiplerinin çoğu orta halli şehir esnafı… Onlar havanın güzel olduğu günlerde eşiyle dostuyla amatörce körfeze açılarak, günlük balık iaşesini çıkartmaya çalışan insanlar.

İskenderun Körfezi; Alanya ve Ege sahillerinde bolca bulunan koylardan yoksun. İskenderun’da bulunan özel balıkçı tekne ve özel tekne sahipleri bulunmayan koylarda gezinti yapamaz. Ancak ve ancak amatörce balık tutmak için körfeze açılırlar.

Anlayacağınız İskenderun Balıkçı Barınağı marina haline getirilse dahi ücretleri konusunda insanlarımız sıkıntı yaşar. Mevcut balıkçı barınağımız hali hazır vaziyette kontrol altına alınırsa insanlarımızın hayalleri kaybolmaz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here