İnsan Sosyal Bir Varlıktır

0
215

Sanat Yazısı

Değerli okurlarım, “İnsan sosyal bir varlıktır.” Bu ifadeyi günümüzde artık herkes söylüyor ve muhtemelen günde birkaç kez. Neden söylemezsin ki… Mademki sosyal bir yapıya sahibiz, bunun da kendine has vecibeleri olmalı diye düşünüyorum. Düşünmekten öte bilinen bir gerçek de ondan…

İnsanlar hem fiziksel ve hem de ruhsal açıdan daha sağlıklı yaşaması, gelişmesi için de bazı uğraşılar içinde bulunması, o uğraşının da hakkını vermesi gerekiyor. İnsanlara yakın ve yararlı olan hayvanları sevmek, ayda en azından birkaç defa toprakla uğraşmak, el ve göz zevkimizi tatmin ettiği gibi, ruhen de bizleri rahatlattığını söyleyebilirim.

Stresliyken bir köpeğin ya da kedinin başını okşayın. İnanın stres denilen hadise buhar olup uçar. Çünkü onların size bakan gözlerinde riya yoktur, sevgi ile dopdoludur. Toprakla uğraşırken aynı duyguları yaşayacağınızı düşünüyorum. Kazarsın, çapalarsın, bellersin de size hiç ses çıkarmaz. Sonunda onun koynuna verileceğinizi, ona yoldaş olacağınızı bilir, belki de ondandır.

Bazı illerde basın mekânları ve kıraathaneler bulunmaktadır. Bu mekânlar halen mevcut da, giderek yozlaşıyor. Kimlikle girilmesi çok gerilerde kaldı. Şu aşamada aklınıza kim geliyorsa orada mevcut! O mekânlarda, oranın müdavimleri gazetecilikle ilgili sohbetler yapması gerekirken okey oynamayı tercih ediyorlar. Muhtemelen yaşam onu gerektiriyor. Hani “Sosyal” insanlarız ya!

Yandaki Gönül Köşemden sütunlarında; bir dostumun, uzun yıllar önce toprağa vermiş olduğu gönül dostu için yazıp bana vermiş olduğu dokümanları, üzerindeki anlamı değiştirmeden, dostumun duygularına hürmette kusur etmeden, bu gerçek ve duygu yüklü yazıyı SEVENLER GÜNÜ ile özdeşleştirdim.

Bu nazik, zarif ve ne de olsa yaşanmış bir olayı yazarken, o dostuma saygım daha da arttı. Demek ki sevmek bu denli ulvi bir hadise…

Günümüzde ki sosyal insanların aşkı da bir başka! Bir gecelik ya da birkaç günlük aşk olur mu? Aşk ve sevgi sözcüklerinin de içine becerdiler. Günümüzdeki sosyal anlayış bu olmalı her halde.

İnsanlar bazen kahrediyor bazı şeylere ya da yazgılara. Mutsuzluğunu, kahroluşunu şöyle dile getiriyor. “YAZANIN KALEMİ KIRILSIN…” diyor ve aynen böyle kahrediyor. Hani sosyal insanlarız ya, arada bir böyle günahkâr da oluyoruz. Ancak, aklıselim hâkim oluyor ve benim düşündüğüm gibi düşünüyor.

Ya altından kalkamayacağım, çaresiz dertlere duçar olsaydım, sağlıksız bir yaşam sürseydim, halim nice olurdu? Haksız mıyım? Dostlarım, severek yaşamınızı dilerim ve hem de sonuna kadar. Amin!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Gönül Köşemden

Beni Duyduğundan Eminim!

Değerli okurlarım, insanlar sosyal bir yapıya sahiptir bildiğiniz gibi ancak bazıları belli bir konuda çok hassastır, narindir, tıpkı kelebek kanatları gibi. Dokunmaya gelmez, darmadağın olurlar.

Yakın bir dostum var, aynen anlattığım gibi ve aynı yaştayız, ortak yönlerimiz çok fazla. En son beraber olduğumuzda bana aynen şunları söyledi:

“-Öcal, beni tanıyorsun, yıllarca önce gönül dostumu bir trafik kazasında yitirdim biliyorsun. Onun için bir şeyler yazmıştım, ben de kalmasının artık bir anlamı yok. Senin “SEVENLER GÜNÜ”nde yayınlar mısın?”

Dostumun ricasını yerine getiriyorum. Sadece başlık bana ait…

“…Nur cemalli güzel sevgili… Gönlünle, görüşünle, endamınla hâsılı varlığınla ve bende zerre kadar eksilmeyen sevginle, beni baştan yaratmanla, huzur verenle, seni her anışımda gönlümü huzurla doldurmanla yaratılmışların en güzeli; SEVENLER GÜNÜ hakkında seni bilgilendirmem gerekiyor artık. Bugün senin şahsında tüm sevenlere aittir. Hangi koşulda olursa olsun bu özel gün sen ve senin gibiler içindir.

Yıllar sonra SEVENLER GÜNÜ’nün tarihçesi yazıldığında, senin varlığın gündem oluşturacaktır. Buna layıksın. Elimden başka bir şey gelmiyor. Bir de dualarım. Eminim sana ayan oluyorlar.

Mademki bu özel gün seninle anlam kazanıyor, ben de inanıyorum ve de sen de inan ki kadere doğrudan etki edensin. O zaman Yaradan’ın ismi hakkı için sen tükenmez bir hazinesin. Aynı zaman da samimiyetin dürüstlüğün, buğulu bakışların, can dostluğun, vefalı oluşun, nezaketin, sevgin ve de yaklaşımınla yaşamıma güzellikler kattın ve halada öylesin.

Dün de, bugün de, yarınlarda da varlığınla, mümkün olmayacak şeyler hemen kolaylaşıyor. Şu aralar pek gözükmese de insanlar arasında ki erdem, fazilet, sadakat, sen de mevcut olduğundan daha bir estetik oluyor, adeta bir güzelliğe bürünüyor.

Sen, ömrümde gördüğüm en güzel ilkbaharsın. Orada ol ya da burada, seninle her şeyi fark ediyorum. Sevgi, mutluluk, güzellikler seninle çok daha güzel yaşanıyor. Her şeyi seninle fark ediyorum, seninle güncelleştiriyorum.

Yaratılmışların en güzeli, en zarifi; iyi ki gönlümdesin, iyi ki hep seni düşünüyorum. Düşlerim seninle dopdolu iyi ki sen varsın ve seninle, varlığınla çoğalıyorum. Senin için bazı şeyler yazarken oraya gelmiş gibi oluyorum. Yani sende kayboluyorum.

Bunları uzun zaman önce yazmıştım, bir türlü yayınlayamadım. Sonun da pişman olmanın bir anlamı var mı? Kimselere verilmeyecek hesabım yoktur. Seninle olmanın, Kubbe-i Arz’da parlayan bir yıldızı yakalamakla eş değer olduğunu kimselere anlatamam ki. Ayrıca buna gerek de duymuyorum.

Allah’ın sevgili kulu, iyi ki varsın, varlığım varlığınla değer kazanıyor. Sana benzeyen güzel günler bizimle olsun. Yüreğinde ki sevginle kal. Daima benimle ol. Ben de yaşa sonsuza dek. Sana ait özel günün kutlu olsun, Allah’ın selamı üzerine olsun.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

Günün Nabzı

Güzel Olan Şeyler

Efendim, bu meslekte epeyce yol aldık ve sonun başındayım. Bazı dostlar “DUAYEN” sözcüğünü kullanıyorlar benim için. Tabi ciddiye almıyorum. Sanat çok yönlü bir kavramdır ama yazmak da bir sanattır. Sanatı güzel sözcüklerle ifade etmek mümkün ve ilk akla şunlar olabilir. Bir duygunun, düşüncenin, güzelliğin dışa vurumun da kullanılan yöntemlerin yanı sıra, yaratıcılık!

Bu ifadeler güzelde, beni tatmin etmedi, daha başka sözcükler kullanmamız pek ala mümkün. Bir şeyler yazabilmek; mutluluktur, yaşam sevincidir, deneyimdir, yardımlaşmadır, eğitimdir, çabadır, varlığını ispatlamaktır. Bunların karışımından iki sözcük ortaya çıkar: Sevmek ve Sevgi! Bir de, ömür boyu sevmek vardır. Fakat bunun nasıl bir şey olduğunu düşünmek bile insanı zora sokar. Sizler düşünmeyin bile, nokta!

Günün Sözü
Sevmek Yaşamaktır

Öcal’dan İnciler
Sevmiyorsan Ölüsün!

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here