İhmalin Cezası Olmayınca

0
91

İhmal… Toplumsal alışkanlık! ‘Sorumluluk ve duyarlılıktan’ kaçma alışkanlığı… Zamanında alınmayan gerekli önlemlerin doğurduğu istenmeyen olaylara seyirci kalmanın rahatlığı…

Hayatın akışında her an olumsuzluklarla karşılaşma olasılığını hesaplama ve önlem alma acizliği… Fıtrat, yani “bu işin doğasında var” deyip kendinizi avutarak ortalığı yatıştırma bahaneleri…

Telafisi mümkün olmayan olaylardan ders çıkartılmıyor. İhmalkârlık nedeniyle oluşan hatalar elden ele dolaştırılır, kimse kucağında bulmak istemez. İhmalin üzerine kılıf uydurularak örtülmeye çalışılır.

Sorumluluktan kaçışın pişkinliği, vurdumduymazlığı…

İhmalkârlık tetikçilik rolünü oynar. Bir olay bitti-bitecek derken, diğerlerine davetiye çıkarır. Önlemlerin alınacağı yerde, aynı hatalar tekrarlanıp durur. Tehlike, “bile-bile geliyorum” sinyallerini verse de “hele olay bir gerçekleşsin de sonra çaresine bakarız” zihniyeti…

Önce olay, sonrası kolay (!) mantığıyla iş işten geçtikten sonra olaylara müdahale etme girişimleri sonuçsuz kalır, yarar yerine zarar getirir.

Yarım yamalak basit yöntemlerle geçici önlemlerin alınması, aynı türden felaketlere açık kapı bırakır. Önceden önlem almak bir yana kendi yanlışlarımızı yaratıp biriktirmekle meşgul oluyoruz. Erteleme, öteleme beceriksizlik, hantallık ve boş vermişlik ihmalkârlığın baş nedenleridir.

İnsan kaynaklı hatalar yakamızı bırakmıyor, sonu gelmiyor ya da azalmıyor, üstüne üstlük birikmeye devam ediyor. Biri bitti derken, diğeri başlıyor. Bundan dolayıdır ki, “seri hata imalatı” hız kesmiyor.

Ortada suç var, hata var ama ihmalin cezası olmayınca…

Örneğin Orman yanarken seyrediyor, kül olduktan sonra müdahale ediliyor. Kadınlar şiddet görüyor, keklik gibi avlanıyor, hayatlarına son veriliyor. Mevzuatlardan kaynaklanan yasa boşlukları ihmallere davetiye çıkarıyor. Ölen ölüyor, yıkılan yıkılıyor… Okul servislerinde unutulan çocuklar, akla hayale sığmayan ihmallerden kaynaklanan trafik kazaları…

Aynı hatalar tekerrür eder durur. İhmalleri önleyecek yaptırımlar etkisiz kalınca felaketlerin yolu açılıyor. İhmal zafiyetinden, ibretlik dersler çıkartmalıyız.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here