İHD ‘Üç Fidan’ı Andı!

0
90

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi üyeleri, dernek binasında bir araya gelerek Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilişlerinin 45. yıldönümünde andı.

Dernek binasında toplanan üyeler adına günün anlamına yönelik bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk; “Her gün ölümlerin olduğu, savaşların yaşamı yok ettiği bir dönemi yaşıyoruz. İnsanlık adına karanlık bir dönem. Ve bu gün başka bir karanlık dönemde gerçekleşen acı bir olayın yıldönümü. 6 Mayıs 1972’de Türkiye’de barışı, özgürlüğü, kardeşliği, demokrasiyi savunan üç genç, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği kara bir gün. O zamanki olağanüstü şartlarda oluşturulan mahkemelerce verilen kararlarla idam edilen üç genç, halkın yüreğinde ve belleğinde yer almıştır” dedi.

‘Üç Fidan’ın, bütün dünyada, sömürgeci sisteme karşı ortaya çıkan gençlik direnişinin Türkiye’deki öncüleri olduklarını kaydeden Selçuk; “Emperyalist sistemin tüm dayatmalarına karşı çıkarak yeni bir dünyanın mümkün olduğuna inandılar. Yaptıkları mücadele insanların umudu oldu. Bugün yaşanan sorunları o zamandan görerek,  çözümün bütün ezilenlerin örgütlü ortak mücadelesinde olduğu tespitini yaparak yola çıktılar. Halkların kimliklerine saygılı oldular. Emperyalist güçlere ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadele ederek onları halklara teşhir ettiler. Halkın içinde halkla birlikte mücadele ettiler.

İnsanlığın en yüce değerlerini savunmak adına yola çıkanların egemenlerce baskı altına alınması ve verilen cezalarla yıldırılmaya çalışılması insanlık tarihinin en büyük acılarındandır. Her şeyden önemlisi ölüm cezası yaşam hakkını ortadan kaldıran bir devlet şiddeti, bir başka deyimle devlet eliyle taammüden işlenmiş bir cinayettir. Yaşam hakkı, korunması gereken en öncelikli haktır. Devlet tarafından gerçekleştirilen yaşam hakkı ihlalleri en ağır ihlallerdir. Kaldı ki, uzun mücadelelerden sonra Türkiye ölüm cezasını başta Anayasasının 38. Maddesi olmak üzere mevzuatından tümüyle çıkarmıştır” şeklinde konuştu.

Ölüm cezasının geri getirilmesinin siyasal, sosyolojik, hukuksal sorunlara yol açacağını savunan Selçuk; “İdam edilişlerinin 45. Yıldönümünde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anıyor ve insan hakları mücadelesini yükselterek daha yaşanılır bir dünya kurma konusundaki inancımızı tekrarlıyoruz. Her şeye rağmen şu unutulmamalıdır ki; Türkiye’de insan hakları ve demokrasi mücadelesi yürütenler ölüm cezasının geri getirilmesine kararlı biçimde karşı çıkacaklardır” dedi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

 

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here