Hiç mi İskenderun’a Faydanız Dokunmaz?

0
46

İskenderun Belediye Meclisi Toplandı

Başkan Tosyalı, HBB Başkanı Savaş’a Yüklendi; “Hiç mi İskenderun’a Faydanız Dokunmaz?”

İskenderun Belediye Meclisi, gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere İskenderun Belediyesi Brifing Salonunda toplandı. Seslerin zaman-zaman yükseldiği meclis oturumunda, oldukça gergin anlar da yaşandı.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı Başkanlığında toplanan mecliste gündemde bulunan maddeler görüşüldü.

Gündemin ilk üç maddesi olan; 1-İskenderun İlçesi sınırları içerisinde ‘İskenderun İlçesi VI. Etap (Büyükdere Mahallesi) 1/1000 Ölçekli İlave ve Revizyon Uygulama İmar Planı’ hakkında gerekli Meclis kararının alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi, 2-İskenderun Meydan Mahallesinde bulunan 3587 nolu parsel ve yakın çevresinin Park Alanı, Ticaret-Konut Alanı, Konut Alanı, İbadet Alanı olarak planlanmasına ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, 25.05.2023 tarihinden itibaren 30 gün süre ile ilan edilmiş olup, askı ilan süresi içerisinde yapılan itirazların Belediyemiz Meclisinde görüşülerek gerekli meclis kararının alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi,

3-Belediyemiz sınırlarında bulunan Kocatepe-Esentepe, Gültepe-Yıldırımtepe, Kocatepe-Buluttepe Mahallelerine ait sınırların, Müdürlüğümüz ekipleri ve mahalle muhtarlarıyla beraber belirlenen alanların incelenmesi neticesinde oluşturulan sınır haritasına Mahalle Muhtarlarının da herhangi bir itirazı bulunmadığından sınır haritasının değiştirilmesine dair gerekli meclis kararının alınması ile ilgili İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teklifi oy birliğiyle ilgili komisyonlara gönderildi.

Gündemin dördüncü maddesi olan; ‘Ülkemizde ve Dünyada yaşanabilecek doğal afetlere hızla müdahale edilmesi, tam donanımlı profesyonel arama ve kurtarma personellerinin yetiştirilmesi ve toplumda afet bilinci oluşturulmasına yönelik eğitim çalışmalarının gerçekleştirilebileceği, kurulması zorunlu müdürlükler arasında belirtilen Afet İşleri Müdürlüğünün kurulması ve 1 adet G.İ.H. sınıfında 1 dereceli Afet İşleri Müdürü kadrosunun ihdas edilmesi ile ilgili İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü teklifi’ oy birliğiyle kabul edilirken, gündemin beşinci maddesi olan ‘Devlet Malzeme Ofisinden satın alınabilmesi için ve kanunlar dahilinde belirtilen sınırlar içerisinde İller Bankası A.Ş.'den veya Kamu ve Özel Bankalardan 50.000.000,00 TL (Elli Milyon) kredi kullanmak suretiyle borçlanma yapılmasına ihtiyaç duyulmakta olup, kapsamı, süresi ve zamanı Belediye Başkanı tarafından belirlenmek ve geri ödemesiyle ilgili temlik verilmesi ve gerekli olması hallerinde borçlanma ile ilgili teminat mektubu verilmesi ve faiz ve oran pazarlığı yapılmak üzere İller Bankası A.Ş. ya da Kamu ve Özel Bankalardan nakit borçlanma yapılması ile ilgili her türlü iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi için Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya gerekli yetkinin ve izinin verilmesi ile ilgili ayrı ayrı EK-1 ve EK-2 de belirtilen şekilde Meclis Kararı Alınması ile ilgili Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü teklifi’ ise CHP Grubunun red oyuna karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, depremin yaralarını sarmak için ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin alımı için talep edilen borçlanma isteğine ret veren CHP Grubuna da; “İskenderun’a hizmet etmemizi istemeyenleri halkımız bilsin!” diyerek tepki gösterdi.

Su Sorununa Büyük Öfke

Depremden bu yana kentte yaşanan su sıkıntısına da değinen Başkan Tosyalı, elini masaya vurup “Bu memleketin suyu nerede” diye bağırdı. Başkan Tosyalı; “İskenderun’u 4 aydır susuz bırakan HATSU’ya bunun hesabını soracağım. Hayvan Pazarına bile su vermediler. Bize Mehmet Savaş’tan izin alın dediler. Yazışmaları yaptık. Yine su vermediler. Yazıklar olsun!” diyerek, CHP Meclis üyelerine İskenderun’un haklarını HBB’de savunun diye yüklendi.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a, “İskenderun’a gelip, hemşerilerine geçmiş olsun diyemeyen, sahil yolu, altyapı sorumluluğu kendilerinde olmasına rağmen umursamayan biridir. Sahili, altyapıyı İller Bankası marifetiyle yapıyoruz. 10 milyar lira bütçeniz var. Hiç mi İskenderun’a faydanız dokunmaz. İnanıyorum ki 9 ay sonra halkımız bunlara gerekli cevabı verecektir” diyerek sert çıktı.

Başkan Tosyalı’nın bağırarak konuşmasına tepki gösteren CHP’li Meclis Üyesi Bülent Kırmızıoğlu da, Büyükşehir Belediyesinin hataları olduğunu, onu savunmadıklarını ancak Başkan Tosyalı’nın da bağırarak, azarlarcasına konuşmasının, üslubunun doğru olmadığını söyledi. Kırmızıoğlu, İskenderun’un il olma konusunda daha ciddi adımlar atılması, bir konsorsiyum oluşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Başkan Fatih Tosyalı ise İskenderun’un il olması hususunda; “İskenderun’un Hatay’a katkısı ortada. Büyükşehir Belediyesi bu büyük gelirin hiçbir yansımasını kentimize yansıtmıyor. Bunun vebali ağırdır. Sorgulanmalıdır. Hükümetimiz ne karar verirse yanındayız” değerlendirmesinde bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here