Her Yerde Futbol Var (1)

0
56

Değerli okurlarım, sanmayın ki futbol sadece gelişmekte olan ülkelerin itibar ettiği bir spor. Gelişmiş ülkelerin insanları da bu doyumsuz temaşadan haz duyuyor. Hem de statü falan fark etmiyor. Bendeniz zaman-zaman futbolun zararlarından, toplumu zor durumda bıraktığını, şiddetinden, teröründen söz ederken, onu bir canavar gibi göstermeye de çalışmadım. Bunun, tavan yapmış bir aşk olduğunu, vazgeçmenin mümkün olamayacağını, tiryakiliğin karekökü olduğunu kendi üslubumla anlatmaya çalıştım.

Bildiğiniz gibi Futbol, Dünya’da en fazla izlenen, koşulsuz en fazla taraftara sahip, doyumsuz temaşası olan, amatörce herkesin oynayabileceği, bir sektördür. Futbol, öyle bir ayak oyunudur ki; açık ve belirgin bir şekilde sevilir ve de izlenir. İbadette de, kabahatte gizli olabilir ama futbol sevgisinin gizli kalabileceğini şimdiye kadar hiç duymadım ve görmedim de…

Evcil hayvanlardan, kediler, köpekler bazı nedenlerle gizli-gizli sevilir ve de beslenebilir. Futbol için böyle bir şey düşünmemiz söz konusu olamaz. Yeni nesil, temaşa yönünden bizlere göre oldukça avantajlılar. Televizyon olayı tüm maçları evlere kadar getirmektedir. Bundan büyük avantaj olur mu?

Bizim dönemin gençleri futbol adına büyük fedakârlıklara katlandıklarını burada belirtmek isterim. Bir maç bileti için, yemez içmez ve hatta borç bularak o haftaki müsabakaya giderlerdi. Gençlerin büyük bölümü radyolara hücum ederdi ama bir makalemde de sözünü ettiğim gibi, cızırtıdan başka şeyler duyabilmek mümkün olmazdı.

Amacım, futbolla aranıza duvar örmek değil, bu söylediklerim yıllarca önce yaşanmış hadiselerdir. O günlerdeki müsabakaların tadı da, tuzu da bir başkaydı. Stada girebilmek, girdikten sonra yer bulabilmek başlı başına bir meseleydi.

Koşullar ne olursa olsun, futbola olan yakınlık ve futbol sevgisi insanları mutsuz etmemeli. Her şey tadında bırakılırsa, sporla ilgilenmek o kadar güzel, o kadar faydalı ki… Durup dururken de, bu karizmatik sporu suçlamamız da hiç doğru olmaz diye düşünüyorum. Ancak, futboldan zarar görme ortamı oluştuğunda, bu güzel beraberlik sizlere zarar vermeye başladığında, kesin olarak bu can bana aittir, kimseyi ilgilendirmez diyemezsiniz, dememelisiniz de. Hiç kimsenin böyle bir lüksü, böyle bir ayrıcalığı yoktur.

Futbol sahaları ve tribünler müsabakaları izleme yeridir. Galiz küfürlerin savrulduğu, şiddetin yoğunlaştığı, çevrenin rahatsız edileceği mekânlar değildir. Bunların açıklamasını yarın ki sayımızda sizlere sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here