Hayvanlar Koklaşa-Koklaşa Anlaşır

0
279

Bilim insanları, uzun araştırmalardan sonra, penguenlerin çiftleşecekleri adayları koklayarak yakın akraba evliliğini önlediklerini saptadılar. Penguenler, koklama yöntemiyle yakın akrabalarını tanıyor ve tanıdıkları bu eş adaylarıyla kesinlikle çiftleşmiyor.

Ülkemizde çok yaygın olan “akraba evliliğinin” sakıncalarının, doğuracağı risk ve tehlikelerin bilim yoluyla kanıtlanmasına rağmen, gelenek ve göreneklere bağımlılıktan vazgeçilemiyor, inatla sürdürülüyor.

Evlenecek olan çiftlere uygulanan test sonuçları olumsuz ise, “evliliğe uygun değildir, çocuğun sakat kalma ihtimali yüksektir” şeklinde yazılı belgelerle uyarı yapılmaktadır. Sosyal nedenlerden kaynaklanan akraba evliliklerinde işi ‘şansa, oluruna ve vurdumduymazlığa’ bırakma anlayışı ağır basmaktadır.

Hâlbuki aile kurumu, “evcilik oyunu ya da çocuk oyuncağı değildir.” Toplumsal yapının temel taşıdır. Sakat doğma ihtimali yüksek olan çocukların hayatları üzerinden “kumar” oynanmaktadır. “Bilgisizliğin ve bilinçsizliğin” acı faturası yüksektir. Sakat doğan her çocuk; hem aileye hem de ülkeye telafisi mümkün olmayan zararlara yol açar.

Duygusallığın arkasına sığınarak gelenek ve göreneklere sıkı sıkıya bağlılık, yangına körükle gitmeye benzer. Ömür boyu sürecek “sıkıntı, zorluk ve huzursuzluklar” çerçevesinde kendimizi cezalandırarak, hayatı kendinize dar ediyoruz.

“Ne çıkarsa bahtıma” diye piyango çekilişi yaparak talihe esir olunmamalıdır. Aksine ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınacağı düşünülerek “akraba evlilikleri”ne sıcak bakılmamalıdır. İbret alınacağı yerde, insanın kendisini bile-bile ateşe atması, “acizlik ve sorumsuzluğundan” ileri gelir.

Penguenlerin koku alma duyuları, laboratuar vazifesi görüyor. Birkaç saniyelik koklama seansıyla “tahlil” sonuçları ortaya çıkıyor ve karşı cinsin akraba olup olmadığı anında saptanabiliyor. Penguenler akraba evliliği sorununu kökten çözmüş. Koklayan penguen ile koklanan penguen aynı kokuya sahip değilse “akrabalık” olmadığı anlaşılıyor. İlk fırsatta “çiftleşmeler” sağlanıyor.

Düşünen ve konuşan, akıllı geçinen insan, bir penguen kadar “akıllı ve bilinçli” davranıp, aklını yeterince kullanamıyor. Güvensizliğin, şüpheyle bakışın, nezaketsizlik ve hoşgörüsüzlüğün arttığı günümüzde insanlar, “konuşa-konuşa” anlaşamıyorken, penguenler ise “koklaşa-koklaşa” gayet güzel anlaşabiliyorlar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here