Havalar Isınınca Futbol da Yumuşuyor (5)

0
50

Değerli okurlarım, “hayat dolu ve sağlıklı” kalabilmeniz için yapmanız gereken egzersizlerden dolu-dolu söz ettim. Hatta örnekler de verdim. Sporu yaşam biçimi olarak kabul edenlere, göz ardı etmeyenlere sevindirici bir haberim var. Sevindiğinizi görür gibi oluyorum.

Biyolojik yaş… İster kan bağı, ister akrabalık olsun ya da olmasın. İki kişinin doğum tarihleri kağıt üzerinde aynı olsa bile, beden üzerinde hiç de öyle görünmeyebilir. Bunun nedenleri vardır. Bunun nedeni Biyolojik Yaştır. Sizin yaşlandığınızı takvimler değil, biyolojik yaşınız söyler. Bunu en fazla spor yapanlar, egzersiz yapanlar daha iyi anlar.

Bütün insanlar aynı hızla yaşlanmaz, bunu çevremizde de çıplak gözle de görebiliyoruz. En belirgin özellik göbeksizliktir. Biyolojik yaş ile kronolojik yaş farklılıkları çok önemlidir. Farklılıkları önemli konuları çağrıştırır. Bunlar, yaşlanmayı yavaşlatan önlemlere ne zaman başlanacağını, hangilerinin hangi yoğunlukta seçileceğini belirleyen temel kriterler sayılıyor. İşte bu nedenle biyolojik yaşınızı bilmekte fayda var. Bu da yaş ile değişen bazı belirtilerin incelenmesiyle anlaşılır.

Yaşlanmanın bazı biyolojik işaretlerini izleyerek biyolojik yaşınızı belirleyebilirsiniz. Yaşlanmanın biyolojik işaretleri içinde en kolay anlaşılanı bel ölçüsüdür. Kiloları yüklendiğinizde erkekler olgun, kadınlar ise OBEZ olarak adlandırılıyor. Yaşlanma ile birlikte bel ölçünüz doğal olarak genişleyecektir. Biz de egzersizleri bunun için öneriyoruz. Bu kiloları sağlıklı biçimde en aza çekmekte büyük faydalar vardır.

Daha bitmedi. İlerleyen zaman içinde görme yeteneğinin azalması da önemli bir belirtidir. Aynı zamanda besin tüketmeye ve egzersiz alışkanlıklarını sürdürmenize rağmen kilo almak, yaşlandıkça belirginleşen insülin direncini ve artan vücut yağ oranının doğal sonucudur.

Kan basıncının yükselmesi, kas kitlesinin direnç gücünün azalması ve ısı ayarlamanın güçlenmesi, soğuğa duyarlılığın artması, kan şekerince, kan kolesterol düzeyinde belirginleşen yükselmeler, işitme sorunlarının ve bellek problemlerinin hissedilir hale gelmesi, cinsel güçte ve de istekte azalma, çabuk yorulma, uyku sorunları da kolayca fark edilebilen biyolojik yaş ilerleme sorunlarıdır.

Bunları neden yazdığıma gelince… Köşemi doldurmaya çalışmıyorum. Sizlerin yaşam standardını yükseltmek için bu konularda ayrıntıya girme zorunluluğu hissediyorum. Yine de size ters düşen olumsuz gelişmeler varsa moral-motivasyonunuz bozulmasın. Her şeyin iyi yönlerini alın yeterli. Alttaki paragrafı içinize sindirirseniz o da yeterli.

Yüce Allah’tan ölümsüzlük istemek gibi bir lüksümüz olamaz. Ama sağlıklı uzun ömürlü olma, bunu dileme şansına sahibiz. Bu nedenle diyorum ki, tabağınızı ufaltın, sofradan doymadan kalkın ve önerdiğim egzersizleri sakın ola ki, göz ardı etmeyin. Temiz giyinin, gün aşırı traş olun, kırıcı olmadan güzel konuşmaya özen gösterin. Yüreğinizden sevgiyi, yüzünüzden tebessümü eksik etmeyin. Sevgi dolu olun ve sevin, hayvanları da sevmeyi ihmal etmeyin. Vaktinizi dedikodu yaparak, gereksiz konularla telef etmeyin. Futbol deyip geçemeyiz. Sıcaktan yumuşasa da bizlere ellinin üzerinde final maçı izletti. Önerdiğim yürümeleri ve egzersizleri yapmaya özen gösterin. Hepinize sağlıklı uzun ömürler dilerim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here