Hatay Ro-Ro’dan Deniz Ticaret Odası’na Ziyaret

0
184

dto-roro yönetimi1Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler; “Ro-Ro Hattının Devamı İçin Hatay’daki Nakliyecilerin Teşvikle Desteklenmesi Gerekir”

Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler, 55 firmanın bir araya gelerek 2014 yılında hizmete açtıkları Ro-Ro hattıyla bugüne kadar 11 bin araç sevk edildiğini söyledi.

Yönetim Kurulu üyeleriyle beraber İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İskenderun Şubesini ziyaret eden Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler, yaşadıkları sıkıntıları ve problemleri İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak ve Yönetim Kurulu üyelerine aktardı.

Denizcilik ile ilgili kurumların harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler, şöyle konuştu: “Ziyaretimizin amacı hattımızla ilgili olan sıkıntılardır. Ro-Ro hattımızın devamlılığını sağlamak adına neler yapabiliriz diye sizlerle istişare etmek istedik. Suriye’deki olayların ardından, Ortadoğu ülkelerine Suriye üzerinden taşımacılığın durmasının ardından 2012 yılında Ekonomi Bakanlığı tarafından Ro-Ro gemileriyle Türkiye’den Mısır’a taşımacılık hattı devreye girmiştir. Araç sayısıyla önemli bir yeri olan Hatay’daki nakliyecilerin de Ro-Ro hattının devreye girmesiyle 55 firmanın bir araya gelerek 2014 yılında Ro-Ro’yu hizmete açtık ve iki gemiyle seferlere başladık. Seferlere Mısır ile taşımacılık anlaşmasının geçtiğimiz yıl Nisan ayında sona ermesiyle Süveyş Kanalı üzerinden devam edilmiştir. Ro-Ro hattı ilk kurulduğunda devletimiz araç başına bin dolar destekleme verdi. Ancak bu çok uzun sürmedi.

dto-roro yönetimi2

Hatay Ro-Ro olarak biz çalışmaya başladığımızda teşvik uygulaması bitmişti. Mısır’ın mutabakat zaptını yenilememesi üzerine Süveyş Kanalını transit geçerek bu hattın devamlılığı sağlandı. Düzenli seferlerle, maliyet artışına rağmen ihracatta yüzde 22’lik artış elde ettik. Şu anda da Hatay Ro-Ro başladığı günden bu yana yaklaşık 11 bin araç sevk edildi. Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Dubai, Yemen, Umman’a yaptığımız taşımalarımızın yüzde 33’ünü dorse, tanker türü, yüzde 40’ını yaş sebze meyve ve geri kalanı da inşaat türü malzemeler oluşturuyor. İhracata katkımız yaklaşık 700 milyon dolara yakın. Hat kurulduğunda devlet teşvikiyle kuruldu. Özelliği gereği de teşvikle desteklenmesi gerekir. Mısır üzerinden taşıma yaptığımızda süre 7 gündü, şimdi ise Süveyş Kanalı’ndan 3 güne kadar düştü. Maliyetimiz de araç başına bin 500 dolar civarında. Süveyş Kanalı, zaman açısından büyük bir kazanım oldu. Suriye üzerinden taşıma yaparken sektörün sürekli güçlenerek büyüdüğünü, şu anki durumda ise eski kazancın olmadığını, ayakta durma mücadelesi verildiğini, devlet teşvikinin bu anlamda çok önemli olduğunu vurgulamak isterim.”

Hatay Ro-Ro Başkanı İbrahim Güler ve Yönetim Kurulu üyeleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Başkanı Bülent Kavsak’a konuyla ilgili bir dosya sundular. Başkan Kavsak ise sorunların çözümü için ellerinden gelen mücadeleyi ve desteği vereceklerini söyledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here