Hatay CHP’de Zor Karar!

1
173

2015 Genel Seçimleri için “Milletvekili Listeleri”nin açıklanmasına artık sayılı saatler kaldı. Artık nefesler tutuldu ve heyecanlı bir bekleyiş başladı. İlimizde tüm siyasi partiler 7 Nisan’a odaklanmışken, daha önce Hatay’da “önseçim yapmaya” karar veren ve daha sonra bu kararından dönen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin Genel Merkezince ilimizde nasıl bir liste oluşturulacağı ise daha büyük bir merakla bekleniyor.

Bilindiği üzere yıllarca “CHP’nin Kalesi” olarak lanse edilen ilimiz Hatay’da geçtiğimiz dönem, Ak Parti 5 milletvekili, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 1 milletvekili çıkarırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise 4 milletvekili çıkartarak “kalesinde” de ülke genelinde olduğu gibi iktidar partisinin gerisinde kalmıştı.

7 Haziran 2015’te yapılacak olan Genel Seçimler için bu kez sıkı bir şekilde hazırlanan CHP’de; listelerin açıklanmasına saatler kala nasıl bir sıralama oluşturulur ya da oluşturulabilir hep birlikte bakalım isterseniz. Yani daha önce Ak Parti için yaptığımız derlemeyi, bu kez son günde CHP için yapalım…

CHP’den Hatay milletvekili olmak isteyen birçok isim ‘Erken Kalkan Çok Yol Alır’ deyimine uygun olarak çok önceden hazırlıklarına ve milletvekili aday adaylığı sürecine başladı. Yerel seçimler sonunda, ‘genelde ilçe belediye başkanlıklarının kaybedilmesine rağmen’ Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına “CHP Bayrağı”nın dikilmesi sanırım CHP’li aday adaylarının iştahını kabarttı.

Ümitlenen partililer de birer-birer aday adaylıklarını açıklayarak bu “zahmetli yola” çıktı. Zahmetli Yol diyorum çünkü 10 kişilik isim listesinin oluşturulacağı bir ortamda aday adayı sayısının 100’ün üzerinde olması bu yolun pek kolay geçilemeyeceğinin göstergesiydi. Ayrıca CHP’den milletvekili olmak için aday adayı olan isimlerin birçoğunun ‘Doktor’ unvanlı olması ‘Bu Hastalığın Çaresi Bizde’ mesajı anlamını da taşıyor olabilirdi.

CHP’nin Hatay’daki listesi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bizzat hazırlanacak. Bunu geçtiğimiz günlerde Hatay’a gelen CHP Parti Meclis (PM) üyesi İrfan Önal bizzat kendisi söyledi.

Şimdi gelelim 10 kişilik sıralamanın nasıl olacağına… Yani bizim gözlemlerimize dayanarak yapacağımız değerlendirmeye!

Öncelikle Hatay için ilk öne çıkan isim sanırım Nihat Matkap olacak. Yıllarca Hatay’a hizmet eden Matkap, Kılıçdaroğlu’nun öncü isimlerinden birisi. Ayrıca il merkezi Antakya’dan Dr. Hüseyin Bankır, Gazeteci Ahmet Yetişen ve Av. Servet Mullaoğlu yine göze çarpan isimlerdir.

Sanırım CHP Genel Başkanını en çok “İskenderun” bölgesinden çıkacak isim zorlayacak. Mevcut milletvekili Mevlüt Dudu’nun şansı hiç yok denilemez. Ancak İnş. Mühendisi Mustafa Kamil Turan da yola erken koyulan ve Arsuz ilçesi de dâhil olmak üzere bölgede sevilen ve sayılan isimlerden birisi. CHP’li doktorlar Yusuf H. Civelek, Ender Çolakoğlu ve M. Riyat Kırmızıoğlu da Kılıçdaroğlu’nu zorlayacak isimlerden. Sağdan 50 bin oy getireceğim diyerek iddialı olan Uğur Ağca’nın yanı sıra bayan adaylardan Sonay Aykut ve Dilan Bedir de bu listeyi zorlayacak gibi görünüyor.

Samandağ’da kuvvetli isim olan mevcut milletvekili Refik Eryılmaz ile İskenderun menşeli de olsa yine Samandağ’da oldukça sevilen Dr. Yılmaz Şahutoğlu ve ovaya hitap edecek İhsan Fatih Mursaloğlu’nu da es geçmemek gerekiyor.

Bu saydığım isimler, oluşacak liste sayısından fazla oldu biliyorum. Bizler gazeteci gözüyle bu değerlendirmeleri yaparken zorlanıyoruz. Bakalım CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hatay Listesini” oluştururken ne kadar zorlanacak?

Son olarak bir dip not düşmek istiyorum. Hatay’a yakınlığıyla da bilinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Sayek Böke’nin de Hatay’dan seçime girmesi ihtimalinin olması listenin tam bir muammaya dönüşmesine yol açıyor.

Ancak son olarak şunu söylemek istiyorum. Daha önce CHP’de yaşanan ‘İç Çekişmeler’ bu kez bu seçimde yaşanmayacak gibi… Gözlemlediğimiz kadarıyla her aday adayı, adaylığa seçilmemesi durumunda bile partisinin bir neferi çalışacak gibi görünüyor. Haydi hayırlısı!

1 YORUM

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here