“Halkımızın Bu Hilkat Garibesine Onay Vermeyeceğine İnanıyorum”

0
95

igc-mevlut-dudu1CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İGC’de Basın Toplantısı Yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.

Ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Suudi Arabistan’da idamla yargılanan 3 Türk Vatandaşının bu cezalardan kendilerinin girişimleri, Dışişleri Bakanlığı’nın yoğun çabaları sonucu kurtulduğunu, cezalarının 15’er yıl hapse çevrildiğini belirtti. Dudu, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na girişimleri sonucu alınan sonuç nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti.

Dudu, Türkiye’nin 3 koldan gelen terör belasıyla mücadele ettiğini, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da suçsuz insanların katledildiği büyük bir terör olayı yaşandığını hatırlatarak; “Türkiye bu duruma nasıl geldi kısaca anlatmak istiyorum. Bildiğiniz gibi uzun süredir bir PKK terörü var. Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere geçmişte itiraf ettiler. Dediler ki ‘Biz çözüm sürecini yürütürken PKK bizi aldattı, kandırdı. Çözüm süreci sırasında PKK kentlere silah depoladı.’ İkincisi FETÖ, Fetullahçı Terör Örgütü. Hepinizin bildiği gibi bu hain çete çok uzun yıllardır Türkiye’de örgütlenen, Devleti ele geçirmeye çalışan bu çete yine AKP iktidarı döneminde en büyük adımları attı ve büyük destek gördü AKP iktidarından. Yine onların cümleleriyle ifade ediyorum, ‘Paralel  yapı Devleti teslim aldı’ diyen bizzat o günkü Başbakan bugünkü Sayın Cumhurbaşkanıdır. Ve 15 Temmuz’dan sonra da ‘Bu bizim hatamızdır. Allah bizi affetsin, Milletim bizi affetsin’ diyen yine Sayın Cumhurbaşkanıdır. Yani Fetö’nün müsebbibi de yine kendileridir. Bu son derece açık… Üçüncü kanal, Suriye kaynaklı, Suriye’nin kuzeyinde oluşan oradaki terörist unsurlardan gelen terör… Patlamalar, havan topları. Kaybettiğimiz yüzlerce vatandaşımız. Terör bu noktaya gelmişse bunun bir numaralı müsebbibi Hükümettir, AKP iktidarıdır. Bunu kendileri itiraf etmişlerdir” şeklinde konuştu.

igc-mevlut-dudu2

Mevcut hükümetin ülkeyi yönetemediğini savunan Milletvekili Dudu; “Bu Hükümet  Türkiye’yi yönetemiyor. Bunun sonucu da ortadadır, Türkiye vahim bir tabloyla karşı karşıyadır. Tabi bunlar olurken uzun yıllardır bildiğimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın rüyası Başkanlık, MHP ile AKP işbirliği ile artık somutlaşmıştır. Bir Hukukçu olarak söylüyorum ki bunun adı Başkanlık rejimi filan değildir. Dünyada ideale en yakın Başkanlık sistemi ABD’dedir. En önemli unsuru kuvvetler ayrılığıdır. Çok net bir şekilde ayrılmıştır, bağımsızdır. Ama bizim önümüze gelen Başkanlık modeli bunu içermiyor. Hedeflenen, adı Başkanlık sistemi olmasına rağmen hedeflenen kuvvetler ayrılığı değil kuvvetler birliğidir. Anayasa değişikliğiyle bir rejim değişikliğiyle karşı karşıyayız. Burada aslına bakarsanız fiilen yürürlükte olan sistem, rejim meşrulaştırılmak isteniyor” dedi.

Yeni sistem hakkında örnek veren Dudu, Cumhurbaşkanının veto ettiği bir kanunun TBMM’den değişikliğe uğramadan yeniden gitmesi halinde Cumhurbaşkanı onaylamak zorunda kalırken, yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın veto ettiği bir kanunun yasalaşmasının ortadan kaldırıldığını vurgularken, HSYK’nın da yaz-boz tahtasına çevrildiğini savundu.

igc-mevlut-dudu3

Dudu, yeni Anayasa teklifinde getirilen bazı maddelerle ilgili görüşlerini de açıkladı. Dudu, birçok konuda Cumhurbaşkanı’nın yetkili kılınacağına dikkati çekerek; “Tamamen Cumhurbaşkanının Egemenliği altında bir Devlet mekanizması  hedefleniyor. Parlamentonun onaylaması gereken OHAL yetkisi de Cumhurbaşkanı’na veriliyor. Sürekli bir OHAL döneminin önü açılıyor. Cumhurbaşkanı’na Meclisi feshetme ve seçimleri yenileme yetkisi de veriliyor. Cumhurbaşkanının görevi de sona eriyor. Meclis yürütmeyi denetlemeyecek. Genel görüşmeler, sözlü soru önergeleri de söz konusu olamayacak. Bu şekilde devam eden ve asla kabul edilemeyecek maddeler ön görülüyor” dedi.

Türkiye’de Osmanlı’dan bu yana 150 yıllık bir parlamenter geleneği olduğundan da söz eden CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu; “Ülkelerin sistemi bir parti istediği için değiştirilemez. Hiç kimsenin ‘benim canım böyle istiyor’ diye bu ülkenin yönetim sistemini değiştirmeye hakkı yoktur. Tarihsel olaylar rejimleri belirler. Hiç kimse tarihi bir tarafa bırakarak, değişiklik yapamaz. Bu Anayasa değişikliği çok tartışılacak. İnanıyorum ki referanduma gidecek. Ben halkımızın asla buna onay vermeyeceğine inanıyorum. Çünkü halkımızın Türkiye’yi 1876’dan geriye götürecek, dünyada benzeri görülmeyen ve bundan sonra da görülemeyecek bir hilkat garibesine, bu hükümet modeline, bu yönetim modeline  onay vermeyeceğine inanıyorum” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here