Hakemlerin Dünü ve Bugünü (3)

0
45

Değerli okurlarım, ‘Altın Düdüklü’ Doğan Babacan’ı ve kendisine sorulan sorulara verdiği yanıtları hemen sunacağım. Eski hakemlerimizin döneminde saç sakal olmadığından hiç gündeme gelmedi. Gariban takımlar karşısında yıldızlaşan bazı futbolcular için büyük spor yazarları önemli kararlar alıyorlar. Hem de enine boyuna! Her hafta saç modelini değiştiren o yıldız futbolcu ya da futbolcular acaba Real Madrid’imi yoksa Barselona’yı mı tercih ederler. Alacakları transfer önemli demeyi de ihmal etmezler. Şimdi magazinciler de spor yazıyor. Düşünün ne günlere kaldık.

Evet, Doğan Babacan’a sorulan başka bir soruya bakalım.

-Hakemler bunca eğitim görüyorlar, bunca maç yönetiyorlar, onca maç izliyorlar, bunun bir standardı yok mu ki?

-Hakemlerimizin en büyük ortak eksiği, yer tutmada standartlarının olmayışı. Duran topların oyuna girmesindeki kural hataları devam ediyor. O kadar öğretiyoruz, sahada oyuna dalıp, atmosfere girip tedbirleri unutuyorlar. İyi bir hakem, oyun kuralları ruhunu kendi yorumlarıyla değiştirmez. Hakemlikte tahsil ön planda değildir, bu bir haslet, kapasite meselesi. Her şeye rağmen yurtdışından hakem daveti asla düşünülmemeli.

Aksi halde, FIFA ve UEFA’da bugünkü durumumuzu sıfırlarız, altına bile düşeriz. 1970 öncesinde bu hata yapıldı, bu yüzden hiçbir Türk Hakemine yurtdışında görev vermediler. Ayrıca, Merkez Hakem Komiteleri de, istikrarsızlık içinde, devamlı değişiyor. Her gelen başkan kendinden öncekinin yaptığı programı çöpe atıyor. Haydi, yeniden planlar, programlar; bu kopukluklar performanslarına yansıyor.

Özellikle, dünyanın hiçbir ülkesinde bizim kadar hakemlerin üstüne gidilmediği de bir gerçek. İşimiz gücümüz hakemleri eleştirmek oldu. Bilen de konuşuyor, bilmeyende. Vur abalıya!!

-İster misiniz, futbolcular hakemlerden daha biliyor olsun kuralları?

-Ne gezer, futbolcularımızla kıyaslanırsa hakemlerimiz çok-çok önde. Bizim futbolcuların oyun kurallarından haberleri yok, onlara bu derslerin verilmesi şart. FIFA’ın en çok kart gören milli takımıyız. UEFA’nın en çok kart gören takımlar sıralamasında birinciyiz. Futbolu ve kuralları biliyor olsak böyle bir tablo olur mu?

Düzgün bir yola girmemiz için tribünlerden kulüp idarecilerine kadar her kesin futbol kurallarını öğrenmesi şart. Demin bana bizim hakemlerimizin hepsi milli takımlı olduğunu sormuştunuz ya. Her hakemin bir rengi vardır. Yok diyen yalan söyler. Tribünde taraftarı olsun takımı destekler ama sahada görevdeyken bunu unutur. Bütün hakemlerin rengi vardır. Hiçbir renge sempati duymuyorsa hakemliğe yakınlığı nereden geliyor. Futbolla ve takımlarla ilgili bir sevgisi var ki hakem olmuş. Kimi kandırıyorlar.

Doğan Babacan’ın bazı hakemlerimizi işaret ettiğini de yarın ki sayımızda ayrıntılı biçimde anlatacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here