Güzelmansur; “Hatay’ı Unutmak Bir Gaflettir”

0
133

Türkiye Varlık Fonundan Harita Skandalı

CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Türkiye Varlık Fonu resmi internet sitesinde, ülkemizin komşu ülkelerle olan ticari ilişkilerini anlatmak üzere yer verdiği Türkiye hartasında Hatay’ın Suriye sınırlarında yer aldığını söyleyerek bunun bir skandal olduğunu vurguladı.

Hatay’ın unutulmasının büyük bir gaflet olduğunun altını önemle çizen Güzelmansur; “Varlık fonunun internet sitesinde ülkemizin jeopolitik önemini anlatmak, komşu ve çevre ülkelerle olan ticari ilişkilerin önemine dikkat çekmek için yer verdiği Türkiye haritasında ilimiz Hatay, Suriye sınırlarında yer almıştır. Hatay’ı unutmayı bir gaflet olarak sayarım” dedi.

Ülkemizin jeopolitik konumunda Hatay’ın çok büyük bir önem teşkil ettiğini vurgulayan Güzelmansur; “Hatay, Anadolu’yu Çukurova yoluyla Suriye-Filistin’e bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır. Ayrıca, Mezopotamya’dan Akdeniz’e çıkmak için kullanabilecek en uygun limanlar yine ilimizdedir. Hatay, ülkemizin güneyinde, İskenderun körfezinin doğu kıyılarında yer alır. Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir.

Hatay ilinin ekonomik hayatına hâkim sektörler arasında turizm, tarım, sanayi, uluslar arası taşımacılık yer alır. Hatay ilinde demir-çelik mamulleri, otomobil filtresi, tarım araç ve gereçleri ve tarımsal ürünler başta olmak üzere yaş sebze ve meyve ile narenciye üretim ve ihracatı yoğun olarak yapılmaktadır.

Hatay ili, enerji ve sanayi sektörlerine yönelik gerçekleştirilen büyük ölçekli yatırımlarla, Türkiye’nin rekabetçi yapısını güçlendiren önemli sanayi kentlerinden birisi olmakla birlikte lojistik ve turizm sektörlerinde önemli ekonomik potansiyele sahiptir. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olan Hatay ili, 2010-2015 yılları dış ticareti değerlendirildiğinde, ulusal ölçekte yaşanan ekonomik durgunluk ve iktidarın yanlış dış politikalarından dolayı Türkiye ortalamalarına göre daha olumsuz yönde etkilenmiştir.

Hatay benim şahsi meselemdir diyen Mustafa Kemal Atatürk ve Hataylılar ana yurtlarına bağlanmak için yıllarca sabretmiştir. Direnmiştir. İlimizin Suriye sınırları içerisinde yer alması kabul edilebilir bir durum değildir. Şimdiden görünüyor ki Türkiye’yi dünyanın ekonomisi en güçlü 10 ülkesi arasına gireceğini iddia edenler bir ütopyadan bahsediyor. Ülkemizi yine çıkmaza götürecek gibi görünüyor” şeklinde konuştu. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here