Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci; “Hatay Hak Ettiği Yere Gelecek”

0
199

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İlimize Gelerek İncelemelerde Bulundu: “Hatay Hak Ettiği Yere Gelecek”

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere ilimize gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ilk olarak Hatay Valisi Erdal Ata’yı makamında ziyaret etti. Valiliğe gelişinde Hatay Valisi Erdal Ata, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Tüfenkci, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra beraberindekilerle birlikte Vali Ata’nın makamına geçti. Bakan Tüfenkci’nin Valilik ziyaretinde TBMM İdare Amiri ve Ak Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal ve Hacı Bayram Türkoğlu da hazır bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci valilik ziyaretinin ardından, beraberindekilerle birlikte tarihi Uzun Çarşı’yı ziyaret etti. Çarşı içerisinde bulunan esnaflara misafir olarak onların sorun ve taleplerini dinleyen Bakan Tüfenkci, esnafa gül dağıttı ve bol kazançlar diledi. Bir ayakkabı üreticisi Bakan Tüfenkci’ye kundura cinsi ayakkabı hediye ederken, bir bıçakçı ise bıçak takımı hediye etti.

Daha sonra Kurşunlu Han’ı ziyaret eden Bakan Tüfenkci, Ahmediye Camii avlusunda da esnaflarla oturup sohbet etti. Bakan Tüfenkci; “Esnaflarımız bu ekonominin temel omurgalarından birisidir. Esnaf kardeşimiz hep huzurdan, barıştan yana oldu. Aş ve iş derdinde oldu. Biz esnafa her türlü desteği verme noktasında neler yapabiliriz bununla ilgili önerilerinizi hayata geçirmek istiyoruz. Gerçekten Hatay’ımız bölgemizin parlayan yıldızlarından biri. Çok değil, 5-6 yıl sonra farklı bir Hatay’ı göreceğiz. Gerek yatırımlarımızla, organize sanayilerimizle, gerek sınır kapılarımızdaki bu sıkıntıları kısa zamanda çözerek Hatay hak ettiği yere gelecek. Bundan da esnaf kardeşlerimiz faydalanacak. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece yapamayacağımız hiçbir şey yok” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha sonra Antakya Belediyesinin yapmış olduğu aşureyi vatandaşlara dağıttı.

Uzun Çarşı ziyaretinden sonra ise Bakan Tüfenkci, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleşen Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin kısa birer konuşma gerçekleştirerek esnaf ve sanatkârlarımızın sorun ve taleplerini dile getirdiler.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de; “Hatay ile ilgili sorunları biliyoruz ve bunlar gerçekten çözülmesi gereken sorunlar. Biz özellikle esnafımızın kalkınmasını istiyoruz. Esnafımızı büyütelim istiyoruz. Esnafımızı tüccar yapalım, tüccarımızı sanayici yapalım, sanayicimizi büyütüp ihracatçı yapalım istiyoruz” dedi.

Esnaflarımızın finansmana erişimi noktasındaki sıkıntılarını bildiklerini belirten Bakan Tüfenkci; “Bunun üzerinde çalışmalarımız var. Özellikle bu bölgedeki Hatay gibi Kilis gibi illerimizdeki arkadaşlarımıza artı bir finansman desteği sağlamak için çalışmalar yapılıyor. Mevcutta esnaf kredi kooperatifleri eliyle finanse edilmiş esnafa yönelik faizsiz kredilerimiz var. Bu kredileri küçümsemeyin. Özellikle terörden etkilenen esnafımıza sağlanan kredilerden tutun da on binlerce esnafımızın faydalandığı faizsiz krediler ile biz esnafımızın hep yanında olmaya çalıştık. Sicil affını istediniz, sicil affını getirdik. Biz her zaman, güçlü esnaf ekonomimizin de teminatıdır dedik. Esnafımızın ve sanatkârlarımızı daha da güçlendirmek adına birazdan sizlerin de önerilerini dinleyeceğiz. Biz istiyoruz ki bu ayağı yere bakan önerilerle özellikle önümüzdeki yıldan itibaren esnaflarımıza farklı bir yol açalım” şeklinde konuştu.

Toplantının devamında Bakan Tüfenkci toplantıya katılan esnaflarımızın sorunlarını, görüş ve taleplerini dinledi.

Ardından Cilvegözü Sınır Kapısı’na giden Bakan Tüfenkci sınırda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. İnceleme gezisinin ardından çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci; “Ülkemizin Suriye’ye açılan sınır kapılarından ikisi Hatay’da. Birisi Cilvegözü diğeri de Yayladağı’ndaki kapımız. Bu kapıların işlerliğini arttırmak için neler yapılabilir, hangi eksiklikler var yerinde görebilmek için bugün Sayın Valimizle ve milletvekillerimizle buraya geldik. Burada bildiğiniz gibi Suriye’deki gelişmelere paralel olarak güvenlik nedeniyle gümrük hizmetlerini yavaşlatmıştık. Bazı kalemlerde de durdurmuştuk. Şimdi yeniden bir değerlendirme imkânımız oldu. Bu değerlendirme neticesini Ankara’ya gittiğimizde bakan arkadaşlarımızla, Sayın Başbakanımızla paylaşıp neler yapabiliriz, yeni adımlar atabilir miyiz bunları konuşacağız. Cilvegözü’nün özellikle Türkiye’nin ihracatındaki, Hatay’ın ve bölge ekonomisindeki rolünü düşündüğümüzde burada birkaç adım atılması gerektiğini görüyoruz. Bu adımları da atacağız” dedi.

Habur sınır kapısındaki son duruma da değinen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kapının şuanda açık olduğunu fakat gelişmelere göre kapatılma ihtimalinin ve yeni kapı açılma ihtimalinin masada olduğunu kaydederek; “Önceki günlere nazaran bir miktar düşme olduğunu görüyoruz. Şuanda açık gelişmeleri bekliyoruz, gelişmeler neticesinde açıkta tutulabilir, kapanabilir. Kapanması durumunda hükümetimiz bölgede, ticaret ve ihracat yapan üreticilerimizi mağdur etmedik. Bu tip konulara hazırlıklı hale geldik ve alternatif güzergahlar için çalışıyoruz. Acil olarak birkaç alternatiflerimiz var yeni kapıda açılması buna dahil. Çalışıyoruz, dolayısıyla bizim tüccarımız sanayicimiz rahat olsun. Baktığımız zaman merkezi Irak’a ihracatımız Kuzey Irak’a olan ihracatımızdan çok daha fazla. Dolayısıyla biz bölgedeki sanayici ve tüccarlarımızı mağdur etmeyiz” açıklamasında bulundu.

Bakan Tüfenkci Cilvegözü ziyaretinin ardından ilimizden ayrıldı. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here