“Gece Mesaisine Zorlanan Nüfus Müdürlükleri Var mıdır?”

0
50

hasan akgöl2Vekil Akgöl, Seçim Günü Nüfus Müdürlüklerinin Saat Kaça Kadar Açık Kaldığını Sordu…

CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, hangi illerde oy kullanma işlemi bittikten sonra il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin açtırıldığını sordu.

Akgöl, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde, kimliğini kaybeden vatandaşların mağdur olmasının önüne geçilmesi maksadıyla 29 – 30 Mart 2014 tarihinde oy kullanma işlemi devam ederken nüfus müdürlüklerinin açık tutulması uygulamasının, oy kullanma işlemi bittikten sonrada sürdürülüp sürdürülmediğini sordu.

Saat 17.00’de oy kullanma işlemi bittikten sonra nüfus müdürlüklerinin kapanıp kapanmadığını da soran Akgöl; “Hatay ili merkez ve ilçelerinde nüfus müdürlükleri sandık sonuçlarının ilçe seçim kurullarına intikal etmeye başlamasından ve AKP adayı Sadullah Ergin’in seçimi kaybedeceğinin ortaya çıkmasından sonra, saat 22.00’de açtırılmış mıdır? Saat 22.00’den sonra Hatay ili merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerinin açtırılması talimatını kim, hangi gerekçe ve yetki ile vermiştir?

Hatay İl merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerinde, vatandaşlarımızın TC kimlik numaraları ve ikamet bilgileri bir siyasi partinin temsilcilerine verilmiş midir? Kim bu bilgileri hangi yetkiye dayanarak üçüncü şahıslarla paylaşmıştır? Bu bilgilerin bir siyasi partinin il ve ilçe teşkilatı yetkilileri ile paylaşılması kişisel verilerin gizliliğini düzenleyen yasayı açıkça ihlal etmemekte midir? Bu şekilde açıkça yasaya aykırı işlem tesis edenler hakkında hukuki bir işlem yapılmış mıdır? Aynı şekilde Hatay ilinde Pasaport Şube müdürlüğünden de vatandaşlarımızın kişisel verileri bir siyasi partinin temsilcilerine verilmiş midir? Bu açıkça yasa ihlali değil midir?

Türkiye’nin başka hangi illerinde oy kullanma işlemi bittikten sonra il ve ilçe nüfus müdürlükleri açtırılmıştır? Türkiye’de 1923 yılından buyana hükümetlerce, seçimler sürecinde oy kullanma işlemi bittikten sonra gece mesaisine zorlanan il ve ilçe nüfus müdürlükleri var mıdır?” şeklinde sorularını sürdürdü.

İddialara Valilikten Yanıt

Bu iddiaların ardından da Hatay Valiliğinden konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“29-30 Mart 2014 tarihlerinde ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de İlçe Nüfus Müdürlükleri, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 11.01.2014 tarih ve 2561 Sayılı yazısına istinaden alınan Valilik onayı ile 08.00-17.00 saatleri arasında seçmenlerin nüfus cüzdanı ile nüfus kayıt örneği taleplerinin karşılanması amacıyla açık tutulmuştur. 

Saat 17.00’den sonra Nüfus Müdürlüklerinin açılarak herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı, Mernis veritabanı aracılığıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından da geriye dönük olarak görülebilmektedir. Dolayısıyla söz konusu haberde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here