Gazeteciliğin Asaleti (1)

0
44

Değerli okurlarım, daktilomun başına geçtiğimde ve hiçbir konuya konsantre olmasam bile, biraz düşünmekle kafamda neler oluşuyor neler. Daha sonra da birilerini seçmen gerekiyor. Gazetecilerin asaletinde, ilk bakışta yazıp çizmek yatmaktadır. Bu olmadan olmaz. Duygularını kâğıda dökme yeteneğin olacak.

Şunları söylemeye çalışıyorum… Daha doğrusu bana sorulan ve yanıtlamam gereken iki soru: Gazetecilik nedir? Nasıl yazar olunur?

Efendim, biraz ondan, biraz bundan bu iki soruyu bu makalemizde ve bildiğim kadar yansıtmaya çalışacağım. Öncelikle, yazmakla yola çıkalım. Herkesin bildiği ve yine herkes tarafından sık-sık tekrarlanan, çok doğru olduğuna inandığım bir sözle yanıtlamaya başlayacağım.

Özellikle, çok okumadan, iyi bir okur olmadan, yazar olmak mümkün değildir. Ben buna inanıyorum ki; doğru bir okuma biçimi edinmiş, dolayısıyla okuduklarının anlamlarını kendi başına sökebilen ve kendi yazdıklarını bütün yazınsal öğeleri soyutlayarak çözümleyebilen, eleştirebilen yazar adayı, aynı zamanda okumayla yoğun ve sürekli bir ilişki içinde yaşamayı başarabilirse, yazma sorusunda da er ya da geç başarılı olur.

Bitti mi? Tabi ki hayır. Yazar adayı öncelikle şu önemli konuları içine sindirmeli, özümlemelidir. Bunlardan (Yazacaklarımdan) birinin eksikliği yazının yazılmasını, sonlanmasını ekilemez. Yavan bir yazı olarak değerlendirilir.

Başkent’te, beni bize göre genç olan bir şairle tanıştırdılar. Havadan sudan konuşurken birden yazmak hakkındaki tutumundan söz etmeye başladı. Gerçekten çok ilginç yaklaşımda bulundu. “Hemen-hemen hiçbir şairin kıtasını okumadım. Çünkü kendi şiir dünyamı etkilemesin, bozmasın istedim…” Burada bu arkadaşıma şurası yanlış, şurası eksik deme lüksüm olmadığından, kendisine başarılar diledim ve görüşmeyi bitirdim.

Bu işe meraklı, yeni yazmaya hevesli birinin önce çok okunması ve sonra da bu kitaplar aracılığıyla bir özeleştiri yapması gerekiyor. Ayrıca kendisi dışında üçüncü bir şahsında eleştirisini belirtelim. Futbol oynamak için bile, öncelikle onu icra edecek bir fiziğe ihtiyaç vardır. Yarın devam ederim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here