Futbolun Kimyasını Bozduk (1)

0
35

Değerli okurlarım, “kimya bozulması” sadece sporla ilgili değildir, insanların kendisiyle de doğrudan ilgilidir. Zaten insan işin içine girdiğinde yer yerinden oynuyor. Yaptığımız işlerde, bulunduğumuz toplumda, iletişim içinde olduğumuz insanlarla ve türlü aktivitelerde insanların parmağı vardır. İşte bu da kimyamızın allak bullak olmasına neden oluyor.

“Tanımak” dediğimiz bir olgu vardır. Peki, neleri tanımamız gerekiyor? O zaman sıralayalım… Önce kendimizi, ülkemizi, dağlarımızı… Kendini tanımayan insan kompleks içindedir, yanlışlıklarla doludur. Güç kazandığında, onu yitirmekten korkar ve çevresine ülkesine büyük zararlar verir gücünü yitirme hissi bile onları temelden sarsar ve her şeyde sandık daima ön plandadır. Bozduramadığı ya da bozdurmak istediği altınlar, dövizler o sandıktadır da ondan.

Bir örnek vermek istiyorum. Kadınlarımız, evlerini iyi tanımıyorlarsa, temizliğe nereden başlayacaklarına da bilemezler. Dağlarımızı gereği kadar tanısaydık, teröristler oraları mesken tutup da çöreklenebilirler miydi? O kadar şehit verir miydik?

Sadece, harita üzerinde ülkeyi tanımak ne kadar geçerlidir, ne kadar faydalıdır? Bu dağlar benim dağlarım. Orada yaşayanlar, Doğu’da yaşayanlar da benim insanlarım diyebilseydik, neler değişmezdi ki?… Bu konu hep göz ardı edildi ve bir türlü dağlarımıza sahip çıkmadık ve de oraları iyi tanıyanlar tarafından kuş gibi avlandık. Yalan mı?

Örf ve adetler unutuldu, milli bayramlar yok kabul ediliyor. Varsa yoksa televizyon, pahalı telefonlar. Onlar karşısında yaşlanıyor ve ihtiyarlıyoruz.

Futbolun kimyasını bozduğumuz gibi, kendimizi de kimyasal bir madde haline getirdik. Bunları bilerek ve isteyerek yapıyoruz. Haksız kazanç, rant elde edebilmek için. Sanırım tek amaç da bu…

Liglerdeki futbolcuların renklerine şöyle bir bakın. Ya esmerin en koyusu ya da simsiyah… Kara kıta dediğimiz Afrikalı onlar. Bana kalırsa dünya futboluna da damgalarını vuracaklar. Nedeni belli, örf ve adetlerine bağlılar, Atalarına saygılılar, Suiistimale göz yummak yok, hemen alaşağı ediliyor. Daha ne olsun ki?

Bizde, insanlara zarar verenler, ahlaksızlar şöhret olup sağda solda hava atarken, dürüst insanlar ve de basın mensupları içerdeler. Gerçekleşmemiş bir olayı görmeden gelip ortadan kaldırmak için alınan kararların, futbolumuzu nasıl bir çıkmaza sokacağını düşünmeden türlü çılgınlıklar yapıyoruz. Nasıl insan bunlar hiç düşündünüz mü?

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here