Futbolun Cilveleri (2)

0
47

Değerli okurlarım, havaların iyice ısındığı şu sıcak günlerde, tatil yapmaya karar verdim. Bunu bir türlü uygulayamıyorum. Neden mi? Anlatayım… Sporda ilginç olaylar yaşanıyor, gündem oluşturacak hadiseler yaşanıyor. Bunları es geçip, yan gelip yatmak işime gelmiyor, mesleğime saygısızlık eymiş gibi oluyorum. Ya da bana öyle geliyor. Neyse…

Evet, şimdilik sadece dillendiriyorum, okurlarımın mahrum olmamaları için, tatilden dönmelerini bekliyorum. Bununla beraber, bu fırsattan yararlanarak kendimi de yenilemeyi düşünüyorum. Haksız mıyım?

Değerli Okurlarım, özellikle görüntü itibariyle, hiçbir spor dalına benzemez. Bazı teçhizatları dışında, futbolu diğerlerine benzetmek mümkün değildir. Sadece ekonomiye yakınlığı vardır, önü göbekten bağlıdır. Öyle ki Süper Lig takımları istedikleri oyuncuları hemen alabiliyorlar mı? Türkiye’ye çağırıp, hemen mukaveleyi imzalatabiliyorlar mı?

Kesinlikle hayır! Neden? Çünkü, çağırdığın oyuncunun bir maliyeti var. Ortalama 15-20 milyon dolara mal oluyor. En azından üçer futbolcu alınacağını varsayacak olursak, ortaya çıkan mali portre insanın dudağını uçuklatır. Bu ne Allah aşkına? O oyuncular ömür boyu değil, birkaç yıllığına size ait.

Peki, ye sonra, ya uyum sorunu yaşarsa… Bunlar bilinen şeyler, ekonomiyle nasıl iç içe oluyor, oraya bir göz atalım. Onu yakın takibe almak zorundayız. Bilinçsiz, ezbere yapılan futbolcu transferi sonunda iflasa neden olur. Ribery olayını anlatmaya gerek bile duymuyorum. Türk takımları o hadiseden ders almalıdır. Anlayana…

Ekonomi ile futbolun ortak yönleri oldukça fazladır. İlk aklımıza gelen, ikisinin de rekabet ortamının tam göbeğinde olması. İki bilinmeyenli denklem gibidirler. Tepeden bakmalar, iki tarafında felaketi olur. Futbolda da ekonomide de, insan faktörü ön plandadır ve bunları, teknik, kapasite, bilimsellik ve psikoloji takip eder.

Büyümeyle beraber yatırımlar tamamdır ve bunların sonunda amaç tamamıyla başarılı olmaktır. Başarı için de, her şey A’ dan Z’ye kusursuz olmalıdır. Yani motivasyon tam olmalıdır. Rakibi küçümsemek demiştim ya, işte o!

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here