Futbolda Güç ve Performans (4)

0
41

Değerli okurlarım, bu ve buna benzer makaleleri, İskenderun Gazetemizin idarehanesine gelerek yayınlanmasını rica eden şehrimizin amatör takım çalıştırıcılarına teşekkür ederim. Bundan sonra da, futbolun bütün kurallarıyla beraber, bu komple sporun bütün inceliklerini gazetemiz vasıtasıyla sunmaya devam edeceğim.

Futbolcuların güç kazanmaları için, sadece ağırlık çalışmalarına yer vermemek gerekir. Örneğin, halterle yapılan güç çalışmaları; oyuncunun fiziki gelişmesini, bacak gücünün artmasını sağlar ama bu yeterli değildir. Futbolcunun bir yönüyle güçlü olması, ona faal sporcu olarak bir şey kazandırmaz.

Tanıdığım ve sonradan tanıştığım futbol çalıştırıcılarına sık-sık şunları altını çizerek söylüyorum. Futbol oynamak gerçekten zordur. Şöyle düşünelim isterseniz. 15-20 metre yükseklikten zemine doğru inen meşin yuvarlağa diyelim ki dört futbolcu müdahale etmek istiyor. Burada, dört tane genç adamın fizik gücü ve salladığı tekmeler söz konusudur. Bu pozisyon geçicidir ve akabinde yine bu türden enstantaneler yaşanacaktır.

Genç teknik direktörlerin, öncelikle öğrencilerine sporu sevdirmeyi, rakip bile olsa, onların da bir insan ve sporcu olduğunu ısrarla anlatmaları şarttır. Diğer taraftan, güç çalışmalarında (antrenmanda) oyuncunun maksimal gücü bulunmadan yaptırılacak antrenmanla o sporcunun hangi özelliğinin elden geçirilmesini ya da gelişmeye ihtiyacı olduğunu bilemeyiz.

Spor yapmış bir gazeteci olarak, yerel teknik direktörlere sık-sık göndermeler yapıyorum. Futbolcumuzun kuvvet, güç konusunda, hangi noktada olduğunu bilmeden, ezbere ağırlık çalışması yaptırmak çok zararlıdır, bunun sonu hüsranla biter.

Bir futbolcuyla, diğer dallarda faaliyet gösteren sporcuları aynı kategoride değerlendiremeyiz, bu yanlış olur. Futbolcu daha komple bir sporcudur. Kurallar gereği elleri hariç vücudunun her tarafını avantaj kazanmak için kullanabilir ve kullanmalıdır. Futbol sert bir spordur anlayacağınız.

Sporcular fiziksel bir sorun yaşamıyorlarsa, maksimal gücü de belirlenmişse, kuvvet ve hareketle beraber performans arttırılmasında ağırlık çalışması yaptırılmasında hiçbir sakınca yoktur. Yarınki sayımızda da yerel takımlarımızın ağırlık çalışmalarına bakışını sunacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here