Futbol Tamamen Vericidir (4)

0
45

Değerli okurlarım, futbol için çok şeyler söylenebilir aslında. Kısaca değerlendirecek olursak, sportif bir karşılaşma, daha önemlisi bir takım oyunudur. Kısaca böyledir ama verdiği heyecan ve temaşa zevkinin de başka sporlarda olmadığını biliyoruz. Şu anda şehrimizde profesyonel tek futbol takımı bulunmaktadır. Bu profesyonel takımla ilgilenmiyorum ama amatör takımlarımızın maçlarını izleyip yorumlarımı yapmaya ve bu sütunlarda gerekli önerilerde bulunarak faydalı olmaya çalışıyorum, çalışacağım…

Disiplinden yoksunuz diye, birileri çıkıp da, “Disiplinli Bir Toplum Yaratalım” diyemiyor, diyemeyecek de. Kişilerin kendinde olmayan şeyleri, nasıl başkalarından ister veya önerir? İşte sorun bu! Yani bu işin temelinde, aş, iş ve sosyal dayanışma yatmaktadır. Bizde bunların hangisi tamamıyla var? Sizce millet olarak her hangi bir konuda rahatlığımız var mı? Yok, Yok, Yok!

Sanayisi gelişmiş toplumlarda yaşayanlar, işlerindeki disiplini, dayanışmayı ve takım çalışmasını olduğu gibi sporlarına da yansıtabiliyorlar. İşte, sanayileşmiş ülke insanlarının yaptıkları sporlarda başarılı olmalarının arkasında ki gerçek, mantık bu! İkinci bir konu da Türkiye gibi gelişmekte ya da az gelişmiş ülkeler olan Latin Amerika, Avrupa’nın bazı ülkeleri ve de dünyanın birçok ülkeleri, bireysel kurtuluş aracı olarak futbolu görmektedirler.

Çaresizlik içinde kıvranan bir gencin, futbol yoluyla paraya, şana ve şöhrete kavuşacağını bilmesi, bildiğiniz gibi ortaya öldüresiye giriştiği bir mantık ve amansız bir mücadele çıkarıyor. Böyle olunca da böyle düşünüldüğünde de yıllardır düşünülen uygulanmaya çalışılan “Bir sporcunun hayatı, her şeyden önemlidir” zihniyeti de, futbol arenalarında iflas ediyor.

Ülkemiz futboluna gelince… Fazla ürkütücü bir durum olmamakla beraber, yukarıda saydığım iki boyut arasında kendine bir yer edinmiş durumda. Bu yetmez, kesinlikle yetmez. Ulu Önder Atatürk, Büyük Nutkun da, muasır medeniyet seviyesinin altını çiziyor, vurguluyor. O’nun Büyük Nutkunu okumak şart!

Peki, biz ne yapıyoruz? Şaibeli insanları, küfürbazları, duvar boyu dosyası olanları “Gelin bizi yönetin” diyoruz? Olacak şey değil ama maalesef ülkemizde oluyor. Futbol tamamen vericidir. Tamam! Futbol her şeye kadirdir ve stres gidericidir, rahatlatıcıdır. O da Tamam! Ancak kadınlarımız da bu sektöre artık sıcak bakmalılar. Kadınların fazla olduğu yerlerde biz erkekler daha kibarızdır.

Bu nedenlerle, kadınlarımız da yoğun biçimde maçlara gitmeli, hangi takımı tutuyorlar onlara destek çıkmalılar. Küfür de en aza ineceği gibi, özellikle evlerde ki huzursuzluklar bana göre belki ortadan kalkar. Futbolun vericiliğini başka türlü devam ettirmemiz olanaksız.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here