Futbol Oynamış Devrimciler (1)

0
28

Değerli okurlarım, spor aktivitelerinde öncelikle stres ve dinlenme olguları ağır basar. Bir de sempati duyduğunuz oyuncular varsa ve başarılı da oluyorlarsa mutlu olursunuz. Amatörce yaklaşım budur bence. Spordan ve özellikle futboldan kazanç sağlamaya çalışanlar için stres atmak gibi bir yaklaşım düşünülemez. Onlar stresin kralını yaşarlar. Zaten bu makalemizde konumuz onlar değil.

Bu makalemizde, ebediyen aramızdan ayrılan, halkla iç içe olmaktan gurur duyan, parayı üçüncü planda görmüş devrimci sporcularımızdan söz edeceğim. Yarım asır öncesi yaşanmış olayları ve gördüklerimizi bu sütunlarda sizlerle paylaşmaktan İskenderun Gazetesi olarak onur ve gurur duyuyoruz.

Geçtiğimiz haftalarda ayrıntılı biçimde sizlere sunmuştum. Ordinaryüs lakaplı Lefter Küçükantonyadis ve Berlin Panteri Uçan Kaleci Turgay Şeren! Bu iki adam gibi adamlar kısa süreyle aramızdan ayrıldılar. Bu iki efsane ile bir dostluğum yoktu ama yakından tanıyorum. Doğruyu söylememiz gerekirse; önemli sporcu olmakla efsane olunmuyor. Halkın, sporseverlerin baş tacı etmesi gerekiyor. Yakından tanıdığım iyi futbolcular da vardı. Bende bir iz bırakmadıkları gibi çoğunun ismini bile unuttum.

Bu nedenle, Turgay Şeren’in gerçek ismi bu değildir. Babası Atatürk’ün özel kalem müdürü idi. Dünyaya geldiğinde Ulu Önder Atatürk, bu çocuğun ismi TÜRKAY olsun demiş. Telaffuz hatası ile Türkay giderek Turgay olmuş. Rahmetli ile birlikte bizler bile o ismi benimsemiştik.

Gerek ordinaryüs ve gerekse Berlin Panteri, bu iki efsane, sadece bir eve sahiptiler. Bazı yardım dernekleriyle beraber çalışırlardı. Bu iki efsanenin yaptığı yardımlar onlarla beraber gitti. Ne mutlu onlara…

Turgay Şeren, hem spor yazarlığı ve hem de teknik direktörlük yapmıştı. Futbolu iyi bildiği için, köşesinde önemli bilgiler verir ve futbol takımlarını uyarırdı. Özellikle mili takım için, takım oluşturulmasında ve taktiksel olarak geniş ve gerçekçi bilgiler verirdi. Bildiğiniz gibi, herkesin bir ustası oluyor ya, onun da ustası, Merhum Gündüz Kılıç idi!

Ülkemizde, önemli futbolcuların gelip geçtiğini biliyoruz. Bazılarını okuduğum için biliyoruz. Merhum Gündüz Kılıç’ın futbolculuğu hakkında fazla şeyler bildiğimi söyleyemem. Sağ çizginin fırtına futbolcusu Metin Kurt, yakından tanıdığım efsanelerden biriydi. Özellikle siyasi tavrıyla efsaneleşmiş, halkın bağrına bastığı önemli bir devrimciydi.

Takımlar şike yapıyor ama Azrail hiç şike yapmaz. Verilen emri kusursuz yerine getirir, emanetini alır ve gider. Ahlar vahlar onu hiç etkilemez. Yarınki sayımızda da ‘Devrimci ve Önemli sporcuları’ yine gündeminize getireceğim.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here