Futbol İçin Çıkarılan Savaşlar (1)

0
30

Değerli okurlarım, futbolu anlatırken çok güzel tanımlamalar, onunla ilgili örnekler vermiştim. Futbolun futbolla temizlenmeyeceğini ve özellikle siyasette karıştırılırsa bu güzel ayak oyununu yitireceğimizin altını çizmiştim. Ayak oyunları sadece siyasette olur diyoruz ama futbol da resmen ve de bildiğiniz gibi ayak oyunudur. Ayakla oynanıyor da ondan…

Daktilomun başına geçtiğimde aklımda birkaç konu vardı ya, en ilgincini gündeminize getirmek gerekiyordu. Aklımdaki konuları elemeye tabi tuttuktan sonra neler yazacağım da hemen belli oldu. Futbol için yapılan toplumsal savaşlar, Futbola bulaştırılan siyaset, Futbol etkinliklerinde tarih konumu, Futboldan fışkıran güzellikler… Fazla uzatmaya gerek yok, bu makalemizde azar-azar da olsa bu konularla vaktinizi alacağım. Bu saydığım konularla ilgili olarak konuştuğum kişilerin de görüşlerini sizlere sunacağım.

Futbolun çok eski çarlardan beri oynandığını dolaylı olarak biliyoruz ama onlarla ilgili bir tarih vermemiz mümkün olmuyor. Düşünün ki şu ya da bu ülkede kazı sonucu çok önemli bulgulara rastlanıyor. Kitabelerle birlikte bazı oyma figürler, taşlar üzerine çizilmiş ve önemli bir şeyi anlatan resimler. Ancak, sıradan resimler değil bunlar. Hele günümüzde bulunan o resimlere tarih belirlendiğinde daha da önem kazanıyor. Dünya’da 90 ya da 100 yıl önce oynanan futbolun kalitesini, kapasitesini, nasıl ve nice olduğunu bilen ve gören kaç kişi var. Muhtemelen o kuşak toprak olmuştur.

Bu nedenle tarih hadisesi çok önemlidir. Elde ki delillerle yola çıkmak daha sağlam ve daha inandırıcı olmaktadır insanlar için. Futbolun tarihini yazarken de bunlar çok önemlidir. Tarihler için, çeşitli tanımlamalar yapılsa da, tarih savaş çıkartmasını bilmez, savaşı çıkaran insanlardır. Tarih, amacına ulaşmak için insanları kullanmaz! Bu çirkinlikleri yapan yine insanlardır. Tarih sadece belirleyicidir ve masumdur.

Tarih öyle ya da böyle şu veya bu şekilde amaçlarına ulaşmak isteyen insanların etkinliklerinin toplamıdır. Tarih, belirleyicidir, yönlendiricidir, bilgilendiricidir ama biz insanlar onu saptırmakta, gerçeklerini görmemekte, yani onun gerçeklerini görmemekte ısrarcıyızdır. Burada insanların kişisel çıkarları yatmaktadır ve ilgili insan ondan pay alma derdindedir. Yanlış tarih vermekle nasıl bir menfaat sağlanır onu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu göz boyamacılık kimlere rant sağlıyor, kimleri köşe yapıyor onu da bir türlü anlamış değilim. Bizler de muhtemelen bu işleri usanmadan, bıkmadan yazarak çizerek günün birinde öğreniriz.

Mutlu olun mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here